La firma d´advocats Cuatrecasas, Gonçalves Pereira celebra els 25 anys de l´obertura de l´oficina de Girona, formada per una vintena de professionals, dels quals el 70% són dones. Una d´elles, Sílvia Albertí, que des del 2012 figura en el rànquing de Best Lawyers com una de les millors advocades de la zona, pilota la nau.

Completi´m, siusplau, la frase: «amb més dones en llocs de responsabilitat aniríem...»

Millor. Tenim poca presència. Quan vaig començar creia que cada vegada hi hauria més dones, però no.

Els homes ens deixem manar?

Sí. Els meus dos principals col·laborados són homes i m´hi he entès sempre molt bé.

El Congrés ha instat el Govern a igualar els permisos de paternitat i maternitat. Servirà de res?

No. No hi ha prou consciència a la societat com perquè això passi de veritat. Fixi´s que aquesta discussió no existeix a casa, sinó al Congrés dels Diputats.

Ens queden encara massa insolvències i reestructuracions d´empreses per resoldre?

Queden coses per resoldre. La crisi ha passat, però hi ha empreses que els queda temps per superar la situació.

Fèiem les coses malament?

No, el mercat era diferent, hi havia crèdit fàcil i qui no invertia semblava tonto.

A quin tipus d´empresa confiaria els estalvis?

A les exportadores.

Qui no exporti ho té difícil?

Molt.

Per què?

Perquè el mercat és global. No t´has de preguntar on és el teu client, sinó qui vol consumir el teu producte. Si ho fas bé, el consum arriba, sigui on sigui. Espanya és petita, no dóna per a més.

És bo que entrin capitals estrangers a les empreses d´aquí?

Anima a les empreses locals, que veuen que fan les coses bé. I incentiva la creació de noves empreses. El català, i el gironí, cada vegada estan més en aquest punt: oberts al canvi.

A l´empresari d´aquí l´ha de preocupar la independència?

És políticament preocupant, però des del punt de vista de l´empresariat crec que no. Un empresari d´aquí s´ha de preocupar perquè el seu producte sigui el millor.

I el Brexit?

Tampoc. Al final el que mana és el producte. Si les empreses es dediquen a això, ni Brexit ni res.

I el govern en funcions?

La gran política, la que parla del Brexit o de la independència, no afecta l´economia. No tenir govern afecta el dia a dia: lleis que no estan actualitzades, modificacions de normes pendents de fer-se... Fa un any i mig que els advocats no tenim cap llei nova.

L´empresa familiar es queixa de massa burocràcia, un marc fiscal complex i formació poc dinàmica. Hi està d´acord?

Bàsicament sí, sobretot en l´últim punt. La formació és una assignatura pendent i s´ha de repensar. S´arriba al món laboral de la mateixa manera que fa 25 anys i això no és bo.

N´hi afegiria alguna altra?

L´empresari ha de notar que l´Estat i la llei van enfocats a resoldre les seves coses.

Tothom pot ser emprenedor?

Emprendre és difícil. Als EUA a l´emprenedor no se´l castiga; volen que els que tenen ganes de fer coses es puguin equivocar per engegar-ne de noves fins que l´encerten.

Què li sembla el que passa al Parc Tecnològic de la UdG (està amenaçat de liquidació)?

Per a Girona és molt important disposar d´un parc tecnològic com el que tenim en ple funcionament. Un lloc on les empreses puguin provar coses noves, s´agrupin per compartir projectes... Ha de tirar endavant, perquè és vital per a una societat empresarial com la gironina.

Cuatrecasas, Gonçalves Pereira vol fer 25 anys més a Girona?

El nostre futur està lligat al client. Som el que el client necessita, i així hem crescut. Serem o no serem un projecte d´èxit en funció que Girona ho sigui o no.

I ho serà?

Sí, perquè no tenim por. La capacitat emprenedora i les ganes de fer coses hi són; la visió, també. Necessitem empenta i no conformar-nos amb el que tenim.

Què vol dir?

Hem de tenir menys tranquil·litat, en tant que menys aversió al risc. I per això calen normes que ens ajudin. Necessitem garanties de l´Estat perquè els empresaris sàpiguen que no passa res si s´equivoquen. Hem de superar la por al fracàs.