El segon home més ric del món i el primer d'Espanya, sobre el paper, va néixer a Busdongo de Arbas, a la província de Lleó, ara fa poc més de 80 anys. Als catorze va començar a treballar en el sector tèxtil, en una botiga de la Corunya; dècades més tard, obriria el seu primer negoci a la ciutat gallega: el primer Zara. Segons l'últim rànquing de les fortunes més copioses del planeta que publicava ahir la revista nord-americana Forbes, Amancio Ortega, fundador del grup Inditex -l'imperi econòmic on el sol mai no es pon-, acumula 71.000 milions d'euros (només el supera Bill Gates). Una quantitat que s'aproxima als productes interiors bruts del País Basc (65.924 milions) i de la Rioja (7.974) junts, la riquesa que ambdues comunitats van ser capaces de generar ?l'any 2015 (73.989 milions). Amb els diners d'Ortega es cobriria la despesa de la Generalitat catalana (21.677 milions d'euros l'any passat) durant gairebe tres anys i mig.

Al Principat hi viuen 27 dels top 100 rics d'Espanya, que junts apleguen més de 32.000 milions d'euros. Cap d'ells, però, és gironí (el 2015 l'home més ric de la província segons Forbes era Ramon Miquel Ballart, de Miquel Alimentació Grup -ara propietat del gegant xinès Bright Food-, que juntament amb la seva família posseïa una fortuna de 375 milions, que els situava en la posició 25 a Catalunya i en la 97 a Espanya).

En l'actualitat, Isaac Andic, propietari de Mango, té l'honor de ser el català més ric, amb una fortuna de 4.200 milions d'euros; el segueixen, per odre de més a menys capital, Sol Daurella, presidenta de Coca-cola Iberian Partners i accionista de l'envasadora europea CCE, amb 3.700 milions que la converteixen en la sisena persona més rica d'Espanya i en la tercera dona, per darrere d'Hortensia Herrero, vicepresidenta de Mercadona, i de Sandra Ortega Mera, filla del propietari d'Inditex; Víctor Grifols i família, de la farmacèutica Grifols, amb 2.500 milions (desena posició en el rànquing espanyol); Artur Carulla, d'Agrolimen, amb 2.150 milions (setzena fortuna de l'Estat) i Demetrio Carceller, de la cervesera Damm, amb 2.000 milions d'euros (posició número 18 a Espanya). En el sisè lloc de la llista de catalans més rics s'hi troben els germans Jorge i Antonio Gallardo, d'Almirall, amb 1.900 milions d'euros (vintena posició a Espanya); els segueixen Manel Lao, de Cirsa, el poderós grup empresarial dedicat al joc, amb 1.800 milions d'euros; el fundador de Desigual, Thomas Ander Meyer (1.300 milions); Mariano Puig i família, del fabricant de colònies i fragàncies Puig (1.300 milions) i els Lara Bosch, del Grup Planeta, que amb 900 milions acaparen la desena fortuna catalana.

En el top 100 espanyol de Forbes, a molta distància d'Amancio Ortega s'hi troba, enfilat al segon calaix d'aquest lucratiu podi, Juan Roig, el propietari de Mercadona, amb 8.000 milions d'euros. També hi apareixen personalitats com Julio Iglesias, amb 850 milions d'euros que el converteixen, a banda del "truà i senyor" d'una de les cançons, en l'artista més ric del país.