L'economia catalana ha crescut un 3,3% en termes interanuals durant el tercer trimestre de 2016, segons va informar el departament d'Economia i Hisenda a través d'un comunicat. La taxa intertrimestral ha estat del 0,7%, una dècima inferior a la del trimestre anterior, però quatre dècimes per sobre de la mitjana de la zona euro (que és del 0,3%). En termes interanuals, el creixement del 3,3% se situa per sobre de l'1,6% de la zona euro. A escala sectorial, destaca especialment l'acceleració del sector industrial i la lleu moderació del sector de serveis. Aquestes dades de l'avanç del PIB i del VAB (Valor Afegit Brut) dels principals sectors productius estan estimades conjuntament per l'Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

Pel que fa a les taxes de variació del VAB per sectors, el creixement del sector industrial se situa en un 4,9%, el més alt dels darrers sis anys. La producció industrial continua molt dinàmica, amb un creixement superior al de la mitjana de la zona euro. Aquest comportament més positiu de la indústria catalana es produeix des de mitjan 2013 i durant el 2016 s'ha eixamplat el diferencial. Les agrupacions sectorials on la producció industrial mostra un comportament interanual més positiu són l'agrupació de tèxtil, confecció, cuir i calçat, la de maquinària i equips mecànics, la de cautxú i plàstics i la de productes farmacèutics.

El sector de la construcció millora el ritme de creixement fins a un 3,9%. L'edificació, en especial l'habitatge, marca la pauta d'aquest increment. Tant l'ocupació com el consum de ciment repunten. El sector de serveis augmenta un 3,0% interanual i és l'únic amb uns resultats una mica inferiors al trimestre anterior, dins la pausada desacceleració de l'economia, en especial del consum privat. En qualsevol cas, les xifres del sector són remarcables, en especial pel que fa a la creació d'ocupació (el nombre d'afiliats a la Seguretat Social incrementa en aquest sector un 4% el mes de setembre). En l'àmbit turístic, l'afluència de visitants estrangers augmenta un 4,4% i el creixement que experimenten les seves pernoctacions hoteleres és d'un 7%. Al seu torn, les pernoctacions del turisme domèstic i de la resta de l'Estat augmenten un 6,4%.

Bones previsions a Espanya

El servei d'estudis del BBVA ha elevat les seves projeccions de creixement per a l'economia i preveu que el PIB creixi el 3,3 % aquest any i el 2,5 % el 2017, tot i que adverteix que són necessàries reformes ambicioses per aconseguir els objectius de dèficit públic i per buidar incerteses fiscals. L'informe Situació Espanya presentat ahir assenyala que l'última modificació de la forma de pagament de l'Impost de Societats ajudarà a reduir el desequilibri dels comptes públics, però tindrà efectes negatius perquè augmentarà la incertesa sobre política tributària i disminuirà el nivell d'inversió a llarg termini. En aquest sentit, el responsable d'Anàlisi Macroeconòmica del BBVA Research, Rafael Doménech, va incidir que «hi ha marge per fer un canvi en el sistema tributari i en l'estructura fiscal sense necessitat d'augmentar la pressió fiscal», i va defensar que s'abordi la reforma d'un impost amb una visió integral perquè el sistema impositiu sigui eficient i permeti l'estimulació de l'ocupació.

Doménech adverteix que els canvis en l'impost no formen part d'una reforma integral i poden generar incertesa a llarg termini i afectar a l'ocupació i la inversió, ja que dependrà de l'estalvi o liquiditat que tinguin les empreses per realitzar l'avançament. «Introdueix una innecessària incertesa sobre com funciona el sistema fiscal», va dir. L'estudi del BBVA corresponent al tercer trimestre de l'any incideix que serà necessari un ajust per complir amb l'objectiu de dèficit del 3,1 % del PIB para 2017. Estima un dèficit públic del 4,6 % del PIB para aquest any i del 3,6 % del PIB para el que ve. La política fiscal del proper bienni estarà supeditada a la capacitat del Govern per complir els compromisos.