Endesa ha obtingut un benefici net de 1.305 milions d'euros entre gener i setembre d'aquest any, cosa que suposa un creixement del 8,2% respecte al mateix període del 2015, segons va informar ahir la companyia elèctrica. No obstant això, els guanys augmentarien un 22,3% una vegada eliminats tots els efectes extraordinaris. Així mateix, els ingressos de la companyia van sumar 14.107 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, un 8,5% menys que l'any passat, i el resultat brut d'explotació (Ebitda) va ser de 2.869 milions d'euros, un 4,3% més i un increment del 10,8% sense comptar els extraordinaris.

Per la seva banda, el resultat net d'explotació (Ebit) va pujar fins als 1.811 milions d'euros, un 4,4% més. Si s'eliminen els efectes extraordinaris, és a dir, si no es té en compte l'efecte de l'operació d'intercanvi d'Emission Reduction Units (ERUs) i Certified Emission Reductions (CERs) del 2015 ni la incorporació d'Enel Green Power Espanya (EGPE), l'Ebit augmentaria un 16,7% fins al setembre.

La generació de cash flow operatiu va pujar 861 milions d'euros com a conseqüència, fonamentalment, de l'evolució del capital circulant, així com del menor pagament d'impost de societats, que s'ha reduït en 328 milions d'euros. Segons apunta la companyia, aquesta generació de cash flow és la causa que el deute financer net d'Endesa hagi augmentat en només 641 milions d'euros respecte a finals del 2015, tot i l'adquisició d'EGPE i les seves filials per un valor de 1.207 milions d'euros, així com pel pagament del dividend amb càrrec al resultat de 2015 per un import de 1.086 milions d'euros. Els resultats inclouen la integració total d'Enel Green Power Espanya (EGPE) des de la data d'adquisició del 60% restant d'aquesta companyia per part d'Endesa, operació que es va realitzar el 27 de juliol del 2016. A més, entre gener i setembre, Endesa ha fet inversions per valor de 515 milions d'euros, que representa un increment del 13,7% en relació al 2015. El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, destaca la «fortalesa i fiabilitat» de la companyia, amb uns resultats fins al setembre que permeten anticipar que la companyia complirà, segons apunta, amb els compromisos plantejats als inversors en el pla estratègic. «Aquest resultat s'ha aconseguit gràcies a l'estratègia de gestió del negoci, que ha aconseguit un increment del 16% en el marge del negoci liberalitzat, a l'estabilitat del negoci regulat i a l'eficàcia dels plans de contenció de costos», diu Bogas.