La Comissió Europea (CE) estima que Espanya haurà de fer un ajust d'uns 7.700 milions d'euros el 2017 per complir amb el compromís de reduir el dèficit al 3,1% del producte interior brut (PIB), ja que si el Govern no pren mesures, la previsió és que el desviament arribi fins al 3,8%. Així ho va expressar ahir l'Executiu comunitari en les seves perspectives macroeconòmiques de tardor, que actualitzen les dades presentades al maig en apartats com el creixement, el dèficit, l'atur o el deute, i que serviran com a base per a les futures decisions econòmiques que la institució ha de prendre respecte a Espanya i d'altres socis europeus.

El nou Govern espanyols, país que recentment ha eludit ser el primer soci multat per incomplir amb els seus objectius de disciplina fiscal, ha reafirmat els últims dies el «ferm compromís» de respectar les noves fites assumides, en paraules del ministre econòmic Luis de Guindos. Però per a això, i si es fan realitat les projeccions de Brussel·les, haurà de trobar la manera d'introduir als nous pressupostos, pendents de ser presentats, mesures per augmentar els ingressos o reduir les despeses equivalents a 0,7 punts percentuals del PIB (els 7.700 milions d'euros).

L'Executiu que lidera Mariano Rajoy ja preveia que, sense adoptar noves polítiques, el desviament fiscal s'elevaria fins al 3,6% l'any que ve, per la qual cosa la retallada potencial s'estimava en els 5.500 milions d'euros. Els socis també demanden a Espanya un ajust estructural -és a dir, sense tenir en compte el cicle econòmic?- del 0,5% del PIB, que el país s'ha compromès a executar.

De Guindos fins i tot va anticipar a Brussel·les, dilluns i dimarts passat, que el Govern compta amb elevar les seves previsions de creixement per a aquest any i segurament el següent, un trampolí en el qual espera impulsar-se per facilitar la consecució del 3,1%. Fins al moment, l'Execuitiu manté que el país creixerà un 2,9% aquest any i un 2,3% el proper, encara que preveu elevar aquestes xifres en el nou marc macroeconòmic que inclourà al pressupost per 2017 que pretén presentar a Brussel·les «en les properes setmanes». La CE ha millorat avui en sis dècimes els pronòstics de creixement del país per aquest any, fins al 3,2%. Per al 2017, però, les redueix fins al 2,3%, dues dècimes menys.