Ahir, el mateix dia que el Govern confirmava que el proper 22 de novembre acudirà a la Comissió de Seguiment dels Acords del?Pacte de Toledo per informar el Congrés sobre el dèficit de la Seguretat Social, experts en pensions coincideixen que aquest pacte serà la via que garanteixi la sostenibilitat del sistema a les generacions futures, tot i que van expressar diversos graus d'optimisme, ja que mentre uns pensen que es pagaran sempre, d'altres qüestionen el llarg termini i exigeixen més transparència. En una jornada debat sobre la sostenibilitat de les pensions organitzada per Efe Fórum Economia i Previsió Nacional Sanitària (PSN), la portaveu del Pacte de Toledo pel PP al Congrés, Carolina España, va dir que les pensions estan assegurades perquè s'han pagat sempre «fins i tot en moments dificilíssims», mentre el director de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), Ángel de la Fuente, demana que no es dramatitzi, tot i que observa problemes en el llarg termini.

Vestigi vuitcentista

Per al director associat d'Analistes Financers Internacionals (AFI), José Antonio Herce, el sistema actual pateix de falta de transparència, de manera que avui la majoria dels pensionistes no saben què passarà amb les seves nòmines si, per exemple, la inflació puja al 2 %. A més, Herce sosté que el sistema no és coherent i creu que les pensions de supervivència són un «vestigi vuitcentista».

No obstant això, durant la trobada, els experts, en general, llancen un missatge tranquil·litzador basat en la confiança dipositada en la Comissió del Pacte de Toledo perquè sigui capaç de pactar una sèrie de recomanacions i mesures que dotin de recursos al sistema.

En aquest sentit, la portaveu del PP en el Pacte de Toledo posa l'accent en què les reformes s'han fet «en el camí adequat» i recorda que el Govern d'Espanya no ha rebut cap recomanació de la Unió Europea en aquesta matèria. «No l'ha rebut en els anys 2012, ni 2013 i no arribarà en el 2016» assevera.

Fons de reserva

Els experts també van referir-se al Fons de Reserva que, per al PP, s'ha usat «pel que es va crear», és a dir, per retornar els diners als pensionistes. Per al director general de la Fundació Edat&Vida, Albert Vergés, els auguris que la guardiola de les pensions s'acaba es «couen» des de fa molt temps, per la qual cosa parlar ara una data de caducitat immediata (principis de 2018, segons previsions i experts) només servirà perquè el Pacte de Toledo prengui consciència i actuï.

Entre les fórmules que plantegen els experts per garantir les pensions s'hi compta la del director de Fedea, Ángel de la Fuente, que advoca per augmentar l'edat de jubilació i la jubilació activa.

Aquesta última mesura estaria en línia amb la proposta de la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que recentment va plantejar compatibilitzar el cobrament del 100% de la pensió amb l'ocupació, amb l'únic requisit d'haver arribat a l'edat ordinària de jubilació, és a dir, als 65 anys. Per la seva banda, el responsable d'AFI, José Antonio Herce, es decanta per suprimir les pensions de supervivència, però no passant «d'allò contributiu» als Pressupostos Generals de l'Estat, sinó buscant altres fórmules. Mentre, el responsable de la Fundació Edad&Vida planteja un sistema mixt de repartiment i capitalització com el més adequat per transformar el sistema.

En aquest context, ahir es va anunciar que la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, acudirà el 22 de novembre a la Comissió de Seguiment dels Acords del Pacte de Toledo per informar del dèficit de la Seguretat Social i de les previsions del Fons de Reserva. El portaveu del Govern, Iñigo Méndez de Vigo, va dir que Báñez anirà al Congrés per obrir els treballs que començarà aquesta comissió amb la finalitat de garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions. Méndez de Vigo va reiterar que el nou Govern s'ha compromès a revisar la viabilitat del sistema de la Seguretat Social, «tan important per als espanyols».

117.000 milions el 2015

El portaveu va recordar que el 2007 hi havia 8,3 milions de pensionistes, davant dels 9,4 milions del 2015, i va precisar que la despesa en pensions ha crescut fins als 117.000 milions d'euros (79.000 milions el 2007). «És necessari dialogar i conversar sobre la sostenibilitat de les pensions per garantir-les», va assegurar el portaveu del Govern, que va insistir que l'Executiu té voluntat i «la ment oberta» per abordar tots els temes, també l'edat de jubilació. Precisament, sobre la prolongació de l'edat de jubilació als 67 anys aprovada en la reforma de les pensions de 2011, Méndez de Vigo va assenyalar ara ja és de 65,4 anys. «Es tracta de parlar amb els interlocutors socials i veure com trobem la millor solució per a la sostenibilitat del sistema», diu.