L’inici de la temporada d’hivern ha fet augmentar els preus del vestit i del calçat; si a això li sumem que s’ha encarit la factura de la llum, el resultat és que a l’octubre, a Girona, els preus van augmentar de l’1,2%, una tendència que ha enfilat la inflació anual fins al 0,8%, la taxa més alta que registra la província des de l’agost del 2013, quan es va situar en l’1%; l’Índex de Preus al Consum (IPC) d’octubre supera de cinc dècimes el de setembre, segons els càlculs de l’Institut Nacional d’Estadística. En termes anuals, la factura elèctrica i l’increment de preus dels carburants. han impulsat a l’alça la inflació. Amb l’IPC a l’1,2%, Girona encadena tres mesos d’increments.

A Catalunya s’enfila al 0,9%

A Catalunya, segons l’INE, la inflació anual s’ha enfilat fins al 0,9%; com a Girona, es tracta del percentatge més alt des de l’agost del 2013 (1,7%), segons les dades publicades per l’INE. En termes anuals, les cistelles de la compra que han impulsat a l'alça la inflació ha estat la factura elèctrica i l’increment de les gasolines. La taxa d’inflació positiva registrada per l’economia catalana a l’octubre encadena un període de tres mesos seguits en positiu. En el conjunt d’Espanya, els preus van augmentar de l’1,1% el mes passat en relació amb el setembre i van deixar la inflació anual en el 0,7%, també la més alta des de l’agost del 2013 (1,5%), segons la sèrie de l’Institut Nacional d'Estadística.

Aquestes xifres coincideixen amb les dades avançades per aquest mateix organisme el 28 d'octubre passat. Fora d'aquestes de les dues cistelles de l’habitatge i del transport, que han influït en bona mesura a «l’escalfament» de l’economia a l’octubre, la cistella d’aliments i de begudes no alcohòliques ha refredat la taxa d’inflació, a causa de l’estabilització dels preus de les fruites fresques i de l’oli d’oliva, mentre que l’any passat, en aquest mateix, aquest dos grups de productes van ser els principals responsables de l’increment dels preus. a Tarragona un increment de preus de l'1% en relació amb al setembre, cosa que ha enfilat la inflació anual fins el 0,8%, mentre que a Lleida preus de l'1,1% en relació amb al setembre, cosa que ha enfilat la inflació anual fins el 0,8%.