La inflació a Girona s'enfila al 0,8%, la taxa anual més alta des del mes d'agost del 2013

A l´octubre els preus es van encarir l´1,2%, arrossegats pel calçat, el vestit i per la factura de l´electricitat

16.11.2016 | 07:17

L´inici de la temporada d´hivern ha fet augmentar els preus del vestit i del calçat; si a això li sumem que s´ha encarit la factura de la llum, el resultat és que a l´octubre, a Girona, els preus van augmentar de l´1,2%, una tendència que ha enfilat la inflació anual fins al 0,8%, la taxa més alta que registra la província des de l´agost del 2013, quan es va situar en l´1%; l´Índex de Preus al Consum (IPC) d´octubre supera de cinc dècimes el de setembre, segons els càlculs de l´Institut Nacional d´Estadística. En termes anuals, la factura elèctrica i l´increment de preus dels carburants. han impulsat a l´alça la inflació. Amb l´IPC a l´1,2%, Girona encadena tres mesos d´increments.

A Catalunya s´enfila al 0,9%
A Catalunya, segons l´INE, la inflació anual s´ha enfilat fins al 0,9%; com a Girona, es tracta del percentatge més alt des de l´agost del 2013 (1,7%), segons les dades publicades per l´INE. En termes anuals, les cistelles de la compra que han impulsat a l'alça la inflació ha estat la factura elèctrica i l´increment de les gasolines. La taxa d´inflació positiva registrada per l´economia catalana a l´octubre encadena un període de tres mesos seguits en positiu. En el conjunt d´Espanya, els preus van augmentar de l´1,1% el mes passat en relació amb el setembre i van deixar la inflació anual en el 0,7%, també la més alta des de l´agost del 2013 (1,5%), segons la sèrie de l´Institut Nacional d'Estadística.

Aquestes xifres coincideixen amb les dades avançades per aquest mateix organisme el 28 d'octubre passat. Fora d'aquestes de les dues cistelles de l´habitatge i del transport, que han influït en bona mesura a «l´escalfament» de l´economia a l´octubre, la cistella d´aliments i de begudes no alcohòliques ha refredat la taxa d´inflació, a causa de l´estabilització dels preus de les fruites fresques i de l´oli d´oliva, mentre que l´any passat, en aquest mateix, aquest dos grups de productes van ser els principals responsables de l´increment dels preus. a Tarragona un increment de preus de l'1% en relació amb al setembre, cosa que ha enfilat la inflació anual fins el 0,8%, mentre que a Lleida preus de l'1,1% en relació amb al setembre, cosa que ha enfilat la inflació anual fins el 0,8%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema