Girona és la província catalana on menys pimes i grans empreses han tancat després d´un llarg període d´incertesa i de crisi econòmica. Així es desprèn d´un estudi que analitza la supervivència empresarial a Catalunya al llarg de la darrera dècada i que es va presentar ahir a la Cambra de Comerç de Girona. El caràcter familiar de les empreses, la seva dimensió menor, així com la prevalença del sector serveis són els tres factors que expliquen per què a les comarques gironines hi ha més supervivència empresarial.

L´estudi, fet per la Càtedra d´Empresa Familiar de la UdG, que enguany celebra deu anys, s´ha basat en una mostra aleatòria representativa de 629 empreses catalanes -163 de gironines-, excloent les microempreses, que representen més de 40.100 firmes de tot el país -unes 4.000 de gironines-. D´aquestes, només 457 empreses es mantenen actives en l´actualitat el que suposa que la crisi ha fet desaparèixer el 27% de les empreses catalanes. Davant d´això, la província amb la taxa de mortalitat més baixa és Girona (21,6%) i la més alta, Lleida (29,4%).

Una de les principals causes que explica la baixa taxa de mortalitat de les empreses gironines és l´alta presència d´empreses familiars, les que més bé han tolerat la crisi econòmica, segons apunta l´estudi. Mentre que un 32,7 % de firmes no familiars s´han donat de baixa durant el període analitzat, només un 24,7 % de les de tipus familiar ha tancat. «Les empreses no familiars van començar a desaparèixer abans, les altres s´han mostrat més resistents», va apuntar la directora de la Càtedra d´Empresa familiar de la UdG, Pilar Marquès.

Diferents motius expliquen aquest fet. Primer perquè les firmes catalanes familiars aporten més capital propi i menys d´aliè, segon perquè el capital humà té més valor perquè cada treballador hi és més rendible, i tercer perquè el capital social de relacions permet generar confiança amb proveïdors i clients, segons l´informe.

D´aquesta manera l´estudi trenca amb el tòpic que les empreses familiars moren a la tercera generació i posa en relleu que aquest tipus de companyies tenen més possibilitats d´èxit en l´inici de la seva activitat. «La família acompanya l´emprenedoria», destaca Marquès.

Un altre dels factors és la prevalença a la demarcació de Girona de les empreses de serveis, les que més han sobreviscut al llarg d´aquests deu anys, igual que les petites empreses. «En general, es diu que una empresa, com més gran és, més fàcil ho té per sobreviure. Però per l´altra banda hi ha la teoria de Darwin que diu que no té més capacitat d'adaptació el més gros, sinó el més intel·ligent, i a vegades aquest és el més petit», va apuntar el vicepresident de la Cambra, Jaume Fàbrega.

Tot i això, cal tenir en compte que l´estudi no ha tingut en compte les microempreses -les de menys de deu treballadors- que representen a Girona el 95% del total. «Tot i que les pimes i grans empreses no són el nostre fort, és important saber que és a Girona on hi ha menys mortalitat d´aquest tipus de compa­nyies, ja que es tendeix a dir el contrari i aquest estudi ho desmenteix», va assegurar el gerent de la Cambra de Comerç, Eduard Torrent.