Girona és la província on la crisi ha tancat menys pimes i grans empreses

El caràcter familiar de les firmes, la seva dimensió menor i la prevalença del sector de serveis són els principals motius

19.11.2016 | 07:57

Girona és la província catalana on menys pimes i grans empreses han tancat després d´un llarg període d´incertesa i de crisi econòmica. Així es desprèn d´un estudi que analitza la supervivència empresarial a Catalunya al llarg de la darrera dècada i que es va presentar ahir a la Cambra de Comerç de Girona. El caràcter familiar de les empreses, la seva dimensió menor, així com la prevalença del sector serveis són els tres factors que expliquen per què a les comarques gironines hi ha més supervivència empresarial.

L´estudi, fet per la Càtedra d´Empresa Familiar de la UdG, que enguany celebra deu anys, s´ha basat en una mostra aleatòria representativa de 629 empreses catalanes –163 de gironines–, excloent les microempreses, que representen més de 40.100 firmes de tot el país –unes 4.000 de gironines–. D´aquestes, només 457 empreses es mantenen actives en l´actualitat el que suposa que la crisi ha fet desaparèixer el 27% de les empreses catalanes. Davant d´això, la província amb la taxa de mortalitat més baixa és Girona (21,6%) i la més alta, Lleida (29,4%).

Una de les principals causes que explica la baixa taxa de mortalitat de les empreses gironines és l´alta presència d´empreses familiars, les que més bé han tolerat la crisi econòmica, segons apunta l´estudi. Mentre que un 32,7 % de firmes no familiars s´han donat de baixa durant el període analitzat, només un 24,7 % de les de tipus familiar ha tancat. «Les empreses no familiars van començar a desaparèixer abans, les altres s´han mostrat més resistents», va apuntar la directora de la Càtedra d´Empresa familiar de la UdG, Pilar Marquès.

Diferents motius expliquen aquest fet. Primer perquè les firmes catalanes familiars aporten més capital propi i menys d´aliè, segon perquè el capital humà té més valor perquè cada treballador hi és més rendible, i tercer perquè el capital social de relacions permet generar confiança amb proveïdors i clients, segons l´informe.

D´aquesta manera l´estudi trenca amb el tòpic que les empreses familiars moren a la tercera generació i posa en relleu que aquest tipus de companyies tenen més possibilitats d´èxit en l´inici de la seva activitat. «La família acompanya l´emprenedoria», destaca Marquès.

Un altre dels factors és la prevalença a la demarcació de Girona de les empreses de serveis, les que més han sobreviscut al llarg d´aquests deu anys, igual que les petites empreses. «En general, es diu que una empresa, com més gran és, més fàcil ho té per sobreviure. Però per l´altra banda hi ha la teoria de Darwin que diu que no té més capacitat d'adaptació el més gros, sinó el més intel·ligent, i a vegades aquest és el més petit», va apuntar el vicepresident de la Cambra, Jaume Fàbrega.

Tot i això, cal tenir en compte que l´estudi no ha tingut en compte les microempreses –les de menys de deu treballadors– que representen a Girona el 95% del total. «Tot i que les pimes i grans empreses no són el nostre fort, és important saber que és a Girona on hi ha menys mortalitat d´aquest tipus de compa­nyies, ja que es tendeix a dir el contrari i aquest estudi ho desmenteix», va assegurar el gerent de la Cambra de Comerç, Eduard Torrent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L'atur creix en 103 persones a comarques gironines

En relació amb l'any passat, la llista del SOC s'ha reduït de 5.517 persones, l'11,3% menys

La llum, un 28% més cara al gener

La llum, un 28% més cara al gener

Un consumidor domèstic mitjà abona una factura mensual d'uns 82 euros, 14 més que al gener del...

El Govern estudia un model de contracte hipotecari més clar

Entre les novetats que inclourà la Llei hipotecària hi figura una fitxa que detalli...

Enllaços recomanats: Premis cinema