TROBADA D'ECONOMIA A S'AGARÓ

Hisenda ofereix «diàleg fins a l'extenuació» per la reforma del finançament autonòmic

José Enrique Fernández de Moya demana la col·laboració de «tots» perquè és una «qüestió d'Estat»

19.11.2016 | 19:42
El secretari d´Estat d´hisenda, Jose Enrique Fernández de Moya, durant la seva intervenció

El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ha avançat que plantejarà la reforma del finançament autonòmic oferint "mà estesa i diàleg permanent fins a l'extenuació". Ara bé, adverteix que aquesta reforma és una "qüestió d'Estat" i, per tant, implica a tots els territoris. "S'obre un gran ventall de possibilitats i estic convençut que almenys els dos grans partits (PP i PSOE) estarem a l'alçada", ha manifestat.

Durant la clausura de la XXI Trobada d'Economia de s'Agaró, ha defensat que Catalunya s'ha "beneficiat" de les mesures per injectar liquiditat a les comunitats autònomes. Concretament, ha dit que Catalunya ha rebut el 33 % d'aquests recursos fins al moment. De cara a l'elaboració dels Pressupostos Generals de l'Estat ha dit que negociaran amb tots els grups i ha avançat que no preveuen apujaran ni l'IVA i l'IRPF.

El nou secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ha estat l'encarregat de posar punt i final a la XXI Trobada d'Economia de s'Agaró que, inicialment, havia de clausurar el ministre Cristòbal Montoro. Fernández de Moya fa pocs dies que ha arribat al càrrec però ha avançat algunes de les línies estratègiques que vol impulsar.

Per una banda, i amb la vista posada als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2017, ha avançat que ja han iniciat les converses amb els grups de l'oposició per aprovar el primer pas, el sostre de despesa. Fernández de Moya ha dit que confien millorar la recaptació i, per tant, seguir amb la línia de l'ajustament de la despesa sense haver de tocar els principals impostos.

De fet, explícitament ha dit que no preveuen apujar ni l'IVA ni l'IRPF i que, qualsevol altra modificació puntual de tributs, la faran sempre després de negociar amb l'oposició.

En línies generals, per al pressupost del 2017 els plans del ministeri d'Hisenda passen per "protegir" la despesa en el pagament de les pensions i les prestacions d'atur, per un "augment moderat" en despesa social i la "contenció" de la despesa pública en promoció econòmica i subvencions.

En referència a Catalunya, ha remarcat que la previsió per al 2017 és destinar-hi 17.727 MEUR, un 2,07 % més que amb el pressupost actual, que està prorrogat.

Diàleg i mà estesa

En l'apartat de preguntes, s'ha demanat al secretari d'Hisenda com pensa abordar la reforma del finançament autonòmic. Està previst que properament (encara no hi ha data fixada) es reuneixi la conferència de presidents autonòmics per començar a tractar aquest assumpte. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reiterar divendres en aquesta mateixa Jornada d'Economia que no pensava assistir-hi i exigia a l'Estat que Catalunya fos tracta amb "bilateralitat política". A més, va posar de manifest que, històricament, en aquest tipus de reunions no es prenien "decisions de calat".

El secretari d'Estat d'Hisenda ha promès "ma estesa i diàleg permanent fins a l'extenuació" per portar a terme aquesta reforma però ha advertit que s'hi ha de comprometre tots els territoris. "Volem abordar la reforma tenint molt clar a on volem anar i de la mà de tots, perquè és una qüestió d'Estat", ha declarat. Sense donar més detalls, ha assegurat que s'obre un gran "ventall de possibilitats" i afirma que "almenys" els dos grans partits –PP i PSOE- estaran a l'alçada.

En el seu primer acte a Catalunya, Fernández de Moya ha fet un repàs a diferents indicadors que, segons sosté, demostren l'esforç de l'Estat amb Catalunya. Per exemple, ha assegurat que en el que portem de 2016 s'han injectat a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) uns 8.800 MEUR, un 33 % dels recursos destinats al conjunt de l'Estat.

També, ha assenyalat que la rebaixa de l'IRPF que es va fer el 2015 ha permès "deixar a les butxaques dels catalans" 1.779 MEUR.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema