Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha declarat exempt de l'IRPF la prestació per maternitat d'una dona que va sol·licitar la devolució de les quantitats abonades, i ha obligat a Hisenda a restituir el pagat per aquest impost.

L'efecte d'aquesta sentència particular, de la qual informa aquest dilluns 'Cinco Días', no genera jurisprudència, tot i que contradiu el criteri seguit fins ara per l'Agència Tributària i obre la via a noves reclamacions per als que hagin cobrat aquesta prestació de la Seguretat Social des del 2012, ja que els casos anteriors haurien prescrit.

El tribunal ha donat la raó a una contribuent que va sol·licitar la devolució de 3.135 euros pagats en IRPF per una prestació de maternitat de 11.679 euros.

El procés per reclamar no és senzill, ja que primer cal presentar davant l'Agència Tributària una rectificació d'autoliquidació de l'IRPF sol·licitant la devolució i, després, si Hisenda rebutja la petició, cal reclamar al Tribunal Econòmic Administratiu i, posteriorment, al Tribunal superior de Justícia de cada comunitat.

El debat no és nou. De fet, el 2013 l'Agència Tributària va arribar a emetre una nota negant la possibilitat d'exempció fiscal de la prestació per maternitat, que considera com a rendiments del treball.

Ara, quan una treballadora dóna a llum té dret a 16 setmanes de baixa, un període que es pot compartir en part amb el pare. Durant aquesta baixa, és la Seguretat Social la que abona el sou a través de la prestació de maternitat, que equival a la base de cotització de la treballadora.