El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha declarat que la prestació per maternitat, que abona la Seguretat Social a les mares treballadores durant les 16 setmanes de baixa després del naixement d'un fill, està exempta de tributar l'IRPF. La sentència obliga a Hisenda a tornar les retencions practicades per aquestes prestacions a una contribuent que va recórrer i que ara recuperarà els 3.135 euros retinguts. La sentència, avançada ahir pel diari Cinco Días, dóna opció a recórrer per aquesta causa a les contribuents que han cobrat des de gener de 2012 prestacions per maternitat.

Les dones que les han rebut podran presentar ara una reclamació per intentar aconseguir la devolució de les quantitats que els van retenir. No sembla senzill ni té aparences de prosperar en tots els casos, perquè la sentència no estableix jurisprudència ni obliga a corregir el criteri de l'Agència Tributària.

La sentència invoca les lleis de l'IRPF de l'any 2006 i de la Seguretat Social de 1994 per considerar que les prestacions per maternitat estan exemptes del pagament d'aquest impost. L'opinió d'Hisenda és contrària a aquesta exempció. Hi ha un paràgraf amb terminologia confusa que pot donar la raó a les dues parts a l'hora d'aplicar la llei.

José María Mollinedo, secretari general del Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), augura que «poden aflorar reclamacions col·lectives si sorgeixen despatxos d'advocats, com en el cas de les preferents, que no demanin honoraris» i s'ho vulguin cobrar dels beneficis d'una sentència favorable. Però adverteix: «Ningú assegura que el criteri d'aquest tribunal es mantingui. Ni tan sols pot assegurar que s'apliqui aquest criteri en altres comunitats», afirma Mollinedo.

Segons l'opinió de Gestha, no seria coherent canviar la consideració tributària de la prestació per maternitat. Si el subsidi per desocupació tributa, seria il·lògic que el d'una persona que està en millor posició econòmica perquè té una feina no tributi. De la mateixa manera, afegeixen, seria una mesura no progressiva que una executiva deixi de tributar igual que una treballadora amb salari mínim.

Mollinedo creu que el Govern s'afanyarà a fer una modificació legal que aclareixi que la prestació per maternitat ha de tributar per IRPF perquè així no hi hagi dubtes en els tribunals i no afecti, almenys, a les declaracions de la renda de 2016. En tot cas, encara que hi hagués una modificació legal, no afectaria les mares treballadores que van cobrar la prestació de 2012, 2013, 2014 o 2015 i no seria motiu per evitar que recuperin l'IRPF retingut.

Valorar cada cas

Abans d'iniciar la via judicial, la companyia d'assistència jurídica Legálitas assenyala que és aconsellable valorar cada cas perquè no sempre va a compensar. I per als casos de les dones que hagin estat mares aquest any, recomana seguir el criteri de l'AEAT i declarar-ho com renda del treball, i després efectuar l'escrit de rectificació. Per la seva banda, UGT va exigir ahir a Hisenda que retorni d'ofici les retencions d'IRPF a les prestacions per maternitat i paternitat. Si no, insta els afectats a reclamar la seva devolució.

Passos per reclamar

1. Sol·licitud a Hisenda

Presentar un escrit de sol·licitud de rectificació i devolució d'ingressos indeguts davant la delegació d'Hisenda fent constar l'exercici que es reclama i concepte jurídic.

2. Al·legacions

Si ho deneguen, el següent pas seria presentar al·legacions i recursos a totes les resolucions en contra. L'Administració ha de contestar probablement desestimant i donarà un termini d'entre 10 i 15 dies per interposar al·legacions, que previsiblement seran igualment desestimades.

3. Esgotar la via administrativa

Un cop contestades les al·legacions, els interessats en la devolució podrien interposar un recurs de reposició i tot seguit una reclamació econòmic administrativa que serà resolta pel Tribunal Econòmic Administratiu.

4. Procediment judicial

Si fallen en contra, tocaria iniciar un procediment judicial, per la qual cosa hi hauria un període de dos mesos per a interposar un contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia corresponent.