L'edifici modernista de La Punxa ubicat a Girona, obra de Rafael Masó i construït entre el 1918 i 1922, és la seu del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona des del 1982. Un immoble privilegiat, i patrimoni gironí, que no obstant això té uns condicionants a l'hora d'afrontar una rehabilitació. Així ho va explicar ahir el nou president del Col·legi, Miquel Vendrell (el qual acaba de rellevar en el càrrec Joaquim Romans) en presentar unes remodelacions per valor de 104.764 euros a les instal·lacions de La Punxa per millorar-ne l'eficiència energètica.

En concret, els equipaments com el sistema de climatització o d'il·luminació, van ser fabricats el 1981. Per posar un exemple, fins ara es requeria contractar una potència de 100 quilowatts (KW) per a fer-los funcionar. Després de la remodelació, s'han canviat els equips de climatització i substituït 185 llums per les de tecnologia LED. Només això suposarà estalviar un 60% en el consum d'electricitat i, per tant, la potència contractada i la que fa pujar més la factura, va explicar Vendrell, és ara de 40 KW, el que representarà un estalvi de 5.000 euros l'any.

A banda de l'estalvi econòmic i del consum, el president del Col·legi va incidir en la contribució al medi ambient, ja que les reformes han permès augmentar la qualificació energètica de l'edifici de la F (d'una escala de la A la G, sent la G la més contaminant) a tenir ara una C, amb un descens del 42,9% de les emissions de CO2. I tot sense haver afrontat encara la segona part de les reformes previstes i que preveuen canviar, entre d'altres, les finestres (cosa que repercutirà en una millor qualificació energètica). Aquesta última fase, però, encara s'està estudiant, perquè encaixi i no desvirtuï el patrimoni arquitectònic de l'edifici.

«Fa molts anys que sentim parlar del canvi climàtic i del forat a la capa d'ozó, i moltes vegades no som conscients que amb petites accions podem contribuir a millorar el nostre entorn», va relatar, per això les millores han dotat «del confort necessari a l'interior de l'edifici» i s'ha ajustat «de forma eficient a les exigències actuals» amb un sistema centralitzat i controlat de manera intel·ligent, que permet programar els sistemes.

Vendrell, pensant en els particulars, va posar l'exemple de la seu del Col·legi per destacar els avantatges en estalvi econòmic, energètic i menys contaminants que suposa adequar un habitatge. Per això, va recomanar posar-se en mans dels experts, com són els tècnics i aparelladors, per deixar-se aconsellar en com millorar el consum, estalviar en la factura i gaudir d'un millor confort a casa.

A banda, sobre el relleu a la presidència amb una mateixa Junta que només ha redistribuït responsabilitats, Vendrell va remarcar que seguirà la tasca iniciada el 2015 i pel 2017 buscaran posar en valor les aptituds dels aparelladors com a experts en edificació i potenciar la formació dels col·legiats per afrontar els nous reptes.