«Parlo molt a molts llocs de tecnologia, gadgets, apps i videojocs», avisa @GinaTost al Twitter. Encara no existia Youtube i aquesta empresària digital ja penjava vídeos a la xarxa. Ha treballat de periodista en mitjans espanyols, llatinoamericans, nord-americans i japonesos. Coautora de Vida Extra, llibre sobre la història i el disseny de videojocs, defensa que «és important que els pares hi juguin amb els seus fills».

Els videojocs no són el meu fort. Sóc un mal pare?

Home, no. Els seus fills hi juguen?

Sí, al Minecraft (un joc creatiu, de construcció), sobretot.

Això està molt bé. El Minecraft és una molt bona opció. Un pare ha de tenir present a què juga el seu fill. I el nen ha de conèixer el material audiovisual que li cau a les mans.

Em pot ser útil el Minecraft?

Sí. És dels jocs que aporten més beneficis perquè pots aprendre a treballar en equip, planificació, estratègia, a resoldre problemes i a gestionar la frustració.

A un empresari no li faria cap mal, doncs.

No. Als Estats Units hi ha escoles de negocis que ensenyen a jugar a alguns videojocs.

I aquí?

Encara no.

Seria bo que es fes?

Hi ha molts empresaris que ja hi juguen per desestressar-se i evadir-se, de la mateixa manera que hi ha gent que ho fa llegint.

En què difereixen una empresa «off-line» i una d´«on-line»?

Les empreses off-line van més lentes perquè el seu mercat canvia més lentament. Les natives digitals estem més avesades als canvis. El telèfon fix va trigar 75 anys a aconseguir 50 milions d´usuaris; Twitter, dos, i Pokémon Go, dotze dies. Si demà Google modifica l´algoritme pot afectar al 100% de les empreses digitals.

El poder de Google espanta...

Els monopolis no han estat mai bons. S´han de fer lleis i normes que estiguin a favor dels usuaris. S´ha de preservar la neutralitat de la xarxa: que cap empresa pugui decidir què veus i què no.

Les empreses digitals també tenen departaments?

Quan érem sis persones no, però ara som una vintena i cadas- cú s´encarrega d´una part de l´empresa, però no parlem de departaments. La meva taula és igual que la dels altres.

Digui´m que no tenen futbolí.

No, no n´hi ha. Això dels futbolins em fa molta ràbia perquè la gent els posa quan els treballadors estan catorze hores a l´oficina. Els empleats s´hi han d´estar el temps necessari i si volen jugar a futbolí que ho facin fora.

Vostès tenen horari fix?

No, és absurd. No vull gent escalfant la cadira a la feina. Si has acabat, has acabat i punt.

Si promociono aplicacions al meu Twitter o Facebook a través de la seva empresa, vostè em paga, oi?

Sí. En consonància amb la quantitat d´usuaris que m´aconsegueixi. Si obtinc una descàrrega, l´hi pago; si me n´aconsegueix un milió, li pago molt més. A mi em paga l´anunciant.

Com se´ls va acudir la idea?

Cada dia es pengen 2.500 apps a les botigues i els desenvolupadors tenen molts problemes de visibilitat. La plataforma els fa visibles. Els aconseguim usuaris en qualsevol sistema operatiu i a qualsevol país del món.

L´economia digital també és una «selva» dominada per «mascles alfa»?

No. Sóc una dona i no ho visc així. De fet a Geenapp el 70% de la plantilla som dones.

I són una excepció.

Som una excepció però espero que això canviï en breu. Quan era petita i m´agradaven la tecnologia i els videojocs em veien com un «bitxo raro». Ara això no passa.

Posem que no m´agraden les xarxes socials... moriré?

Abans els analfabets eren els que no sabien llegir ni escriure. Ara seran les persones que no saben fer servir les noves tecnologies. La tecnologia és una eina que hem de saber utilitzar.

No en som massa esclaus?

Som esclaus dels llapis i de les llibretes? O del transport públic? Parlem d´eines que ens permeten fer moltes més coses ràpidament. El concepte «esclavitud» associat a la tecnologia em sembla molt negatiu. Ens ha ajudat molt a avançar. El foc va ser un invent tecnològic; és molt dolent per a moltes coses, però ens ha ajudat molt.

Vull muntar un negoci: penso en el rendiment o a fer el que m´agrada?

Pensi un idea que li vingui de gust i que solucioni una necessitat. El rendiment ja vindrà. Pensar-ho a l´inrevés ens duria a fer tots el mateix, a oficis poc honrats.