Catalunya és el tercer territori d'Espanya amb un major volum d'inversió directa procedent del Regne Unit des de l'inici de la recuperació econòmica, amb 546 milions d'euros entre el 2013 i el primer semestre del 2016 per darrere de la Comunitat de Madrid i del País Basc, amb 3.258 i 828 milions, respectivament. Aquestes són dades que es desprenen del Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió britànica a Espanya i Catalunya, que analitza l'evolució de les inversions de les companyies britàniques al país i que la Cambra de Comerç Britànica a Espanya va fer públic ahir. L'informe indica que el volum d'inversió britànica a Catalunya, que representa el 4,4% del total, ha tornat a créixer el 2016 després de tres anys de caigudes.

Referències al Brexit

Pel que fa als sectors que més inversió britànica perceben, el 30,7% ha anat a parar a les indústries extractives, el 23,2% al sector de l'automoció i el 14,8% al de la construcció. En aquest context, la inversió britànica és responsable del manteniment de 33.366 llocs de feina a Catalunya, xifra que equival al 0,9% del total d'ocupació del Principat. D'aquestes ocupacions, 19.317 van ser generades de manera directa per la inversió britànica, mentre que els 14.049 restants són indirectes.

En la presentació de l'informe, Christopher Dottie, president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, va referir-se al Brexit, la sortida del Regne Unit de la UE, com un procés «no desitjat». En aquest context, considera «irrenunciable» en la negociació entre el Regne Unit i la UE «garantir l'accés màxim al mercat comú i l'estabilitat dels més de 300.000 britànics residents a Espanya». Per la seva banda, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, va subratllar que el Regne Unit va ser el destí de la primera oficina de l'entitat a l'estranger i va ser l'escenari de la seva primera operació corporativa exterior, que es va concretar en la formalització, l'any 2015, de la compra del banc britànic TSB, amb 600 oficines i 4 milions de clients. Sobre el Brexit, Guardiola va apuntar que la reacció de l'economia britànica ha estat fins ara «millor de l'esperada» i va demanar a les institucions del país que siguin «un jugador actiu per tractar que la negociació entre el Regne Unit i la UE sigui la millor possible». Finalment, l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, va recomnar «no fer cas de les especulacions» sobre el Brexit i ha volgut llançar un missatge optimista, per dir que «podem i hem de trobar la manera d'acordar una futura relació amb la UE i els seus estats membres que protegeixi les nostres vibrants relacions comercials, humanes i polítiques».

La inversió a Espanya

El Regne Unit és el tercer país inversor a Espanya, amb 37.670 milions d'euros l'any 2014 -les dades més actuals- que representen un 11% més que l'any anterior i que el col·loquen per davant de França i només per darrere d'Itàlia i els Estats Units.

Les dades de fluxos de la primera meitat del 2016 apunten que ni la manca de govern a Espanya ni la incertesa davant el Brexit han afectat de manera significativa la inversió britànica a l'Estat, una percepció que comparteixen les empreses britàniques consultades per la cambra, d'entre les quals un 64% afirmen no tenir previst modificar els seus volums d'inversió compromesos per a l'any 2017.

En el conjunt de l'Estat, la inversió procedent del Regne Unit genera més de 160.000 llocs de feina, directes i indirectes, que es concentren en els sectors de les telecomunicacions (14.260 milions), el tabac (6.200 milions) i el comerç majorista (2.100 milions). La inversió directa britànica aporta 6.141 milions d'euros l'any a les arques públiques en concepte d'impostos i cotitzacions.

Més que a l'Índia i el Brasil

En un acte organitzat pel Banc Sabadell, Manley va recordar que el Regne Unit, l'any 2015, va exportar a Espanya mercaderies per valor de15.000 milions de lliures, «més que a l'Índia i el Brasil junts».