Els torrons, a l'Antàrtida

Segona expedició de treballadors de la constructora de Girona Arcadi Pla a territori austral per finalitzar la remodelació de la base científica espanyola Juan Carlos I · L'empresa hi desplaça 12 persones, que s'hi estaran fins a l'abril, i 100 tones de material · «La pressió és més alta aquesta vegada, l'obra s'ha d'acabar», explica David Garcia, responsable tècnic del projecte

08.12.2016 | 00:25
Dur fins a terra el material que arriba per mar és una de les tasques més complicades i carregoses

Ja tenen a punt els ingredients del sopar de Nadal; de fet, ja viatgen a bord del Sarmiento de Gamboa, el vaixell oceanogràfic del Centre Superior d´Investigacions Científiques (CSIC), que fa unes setmanes va salpar del port de Vigo; el destí, el més remot dels possibles: l´illa de Livingstone de l´arxipèlag de Shetland del Sud, a l´Antàrtida. Avui mateix, dotze treballadors de la constructora de Girona Arcadi Pla –amb delegacions a Barcelona i a Mudaison (França)– aterraran a l´aeroport de Punta Arenas (Xile), on faran escala abans d´embarcar-se en la nau que els retornarà, un any després de posar-hi els peus per primera vegada, a les gèlides terres australs. S´hi estaran fins a l´abril.

Base Joan Carles I

L´objectiu, finalitzar la segona fase de l´adequació dels deu mòduls nous de la base científica Juan Carlos I. Arcadi Pla hi envia 100 tones de material; «la logística i la planificació de divereses feines que hi farem (bàsicament, la instal·lació elèctrica i de mobiliari i la climatització dels espais)», que s´han hagut de calcular al milímetre, constitueixen una de les claus de l´èxit d´aquesta aventura empresarial; la «bona gestió dels imprevistos» que pugui provocar la metereologia és l´altra, explica el cap tècnic de l´obra, David Garcia.

Captació d´aigua

Amb tot planificat, Garcia ja sap que podran menjar torrons per Nadal, que compartiran amb les altres 30 persones que faran vida a l´estació Juan Carlos I els propers mesos, la majoria de les quals són científics del CSIC. Només d´arribar, als treballadors d´Arcadi Pla els pertocarà instal·lar un sistema de captació d´aigua que s´abastirà d´un llac gelat situat a 1,5 quilòmetres de la base. És la feina més urgent, que escometran mentre duri el bon temps –s´apropa l´estiu a les antípodes i la previsió és que la neu no faci acte de presència fins d´aquí a uns mesos; això no obstant, les temperatura no abandonarà el signe negatiu i, «si ens entra vent la sensació tèrmica serà d´entre -20 i -30 graus», apunta Garcia. Un cop arribats a terres antàrtides d´aquí a uns vuit o deu dies –és el temps que es triga a creuar per mar el pas de Drake, considerat el més perillós del planeta–, començarà la rutina per als empleats d´Arcadi Pla: esmorzar a les 8.00 del matí, dinar a les 13.30 –«allà som més europeus», ironitza el responsable del projecte– i sopar a les 8.00 del vespre. Els àpats –que es fan en dos torns– marquen la jornada laboral, que resulta «força regular» si els imprevistos no apareixen. I en el temps lliure? «Llegim, xerrem i els diumenges que podem sortim a fer excursions», relata Garcia.
Una obra adjudicada el 2015

Una vegada finalitzada l´obra a principis d´abril –la tornada dels «expedicionaris» d´Arcadi Pla està prevista per al dia quatre d´aquell mes–, l´empresa tancarà un llarg periple que va començar a recór­rer el maig 2015, amb l´adjudicació del projecte, valorat pel Centre Mediterrani d´Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) en 2,7 milions d´euros i que executa una Unió Temporal d´Empreses (UTE) participada al 50% pel contractista gironí. «Sens dubte és l´obra més complicada que m´ha tocat dirigir i executar», afirma David Garcia. Arcadi Pla ha recor­regut a proveïdors gironins de materials per a la construcció. Fins ara els terminis s´han complert tal com estava previst.

Quatre connexions per mar

D´ara i fins a l´abril, només quatre vaixells navegaran de Terra del Foc, al Con Sud del continent sud-americà, fins a Livingstone (no hi ha port i això complica la descàrrega del material, que només es pot fer quan hi ha marea alta i les naus poden fondejar a una distància raonable) . «Tot està previst per aprofitar al màxim els recursos i els pocs trajectes de què disposarem», diu Albert Abad, gerent d´Arcadi Pla. El temps farà o desfarà la resta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L'acte es va dur a terme a la Llotja de Mar de Barcelona
Tick Translations de Girona, reconeguda per la seva responsabilitat social

Tick Translations de Girona, reconeguda per la seva responsabilitat social

Dóna feina a més de 600 traductors, ha crescut de manera continuada des que es va crear l'any 2011

Pimec demana una nova reforma laboral per abaratir els acomiadaments

Pimec demana una nova reforma laboral per abaratir els acomiadaments

El president Josep González reclama més «agilitat» per aplicar mesures de regularització de les...

La cúpula de la CAM, a judici pels comptes

La cúpula de la CAM, a judici pels comptes

ELs acusats demanen treure de la causa els denunciants que van adquirir quotes abans de març de 2011

Som Energia preveu arribar als 60.000 clients i facturar un 42% més el 2017

La cooperativa d'energia verda gironina Som Energia espera arribar als 60.000 clients entre...

Enllaços recomanats: Premis cinema