El nombre d'inscrits a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) al novembre, a Girona, es va enfilar fins a les 45.304 persones, cosa que suposa un increment de 1.795 aturats, el 4,13% més que a l'octubre, segons les xifres publicades pel ministeri d'Ocupació i de la Seguretat Social. Amb aquestes dades, Girona encadena quatre mesos seguits d'increment de l'atur i en termes anuals suma 40 mesos seguits amb caigudes de l'atur, des de l'agost del 2013. En relació amb l'any passat, la llista del SOC s'ha reduït a la demarcació de 4.924 persones, el 9,80% menys. Aquest increment de l'atur al novembre a Girona és el més elevat en aquest mes des del novembre del 2009, quan la desocupació va créixer de 2.512 persones. Quatre de cada deu nous aturats que va guanyar Catalunya (4.573) el més passat són de Girona.

Per sectors d'activitat, a Girona l'atur s'incrementa a l'agricultura, amb 93 aturats més; al sector serveis, sobretot, amb 1.658 aturats més, i a la indústria, amb 43 aturats més. L'únic sector que ha restat aturats de les llistes del SOC ha estat la construcció, que ha reduït el nombre de desocupats de 72 persones.

Davant d'aquests indicadors, el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, advertia ahir, a Barcleona, que la reducció de l'atur a Catalunya s'està «alentint» a Catalunya, especialment per l'alta dependència que té l'economia de sectors estacionals com el turisme. Ginesta recordava que el 70% dels nous aturats provenen de les demarcacions de Girona i Tarragona, especialment del sector de l'hostaleria. En aquest context, el responsable d'Ocupació del Govern va posar en relleu que la desocupació va reduir-se en termes interanuals al novembre, però a un ritme més lent que els anys 2014 i 2015, de manera que va concloure, a mode de predicció de futur, que «la Catalunya Estat haurà de reconvertir-se i reindustrialitzar-se» per oferir més i millor ocupació, amb inversions productives com els enllaços ferroviaris als ports i menys estacions d'AVE poc utilitzades.

En el conjunt del Principat el nombre de persones inscrites a les llistes del SOC es va situar en les 462.979 al novembre, cosa que suposa un increment de 4.573 aturats, un 1% més que a l'octubre, segons les xifres publicades pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Amb aquestes dades, Catalunya encadena quatre mesos seguits de destrucció d'ocupació, tot i que en termes anuals suma 41 mesos seguits -des del juliol del 2013- amb caigudes de l'atur. Així, i en relació amb l'any passat, la llista del SOC s'ha reduït de 58.681 persones, un 11,25% menys. Això no obstant, l'increment de l'atur de novembre a Catalunya és el més elevat des del del novembre del 2013, quan la desocupació va créixer de 4.512 persones.

En el conjunt de l'estat espanyol el nombre de persones inscrites a les llistes dels serveis públics d'ocupació es va situar al tancament del mes de novembre en 3.789.823 persones, cosa que suposa un augment del 24.841 persones en relació amb l'octubre.

En termes desestacionalitzats, l'atur ha augmentat a Espanya de 14.543 persones. En l'últim any, la desocupació a l'Estat s'ha reduït de 359.475 persones, el 8,69% menys que el novembre de l'any passat, la caiguda percentual més intensa, en termes anuals, des de l'any 1999, segons el Ministeri d'Ocupació. En aquest context, Catalunya tancava el novembre com a la tercera comunitat autònoma en increment de l'atur, només superada per les Illes Balears (+11.388) i per Galícia (+4.614). Només tres autonomies han vist reduït el nombre de desocupats: Comunitat Valenciana (-5.628), Comunitat de Madrid (-3.646) i País Basc (-3.481).

La sèrie del Ministeri d'Ocupació indica que tradicionalment el novembre, a Catalunya, és un mes dolent per a la creació d'ocupació. De fet, des del 1996, el primer any de la sèrie, només en els anys 2015, 2014, 2010 i 1997 la desocupació al novembre ha disminuït. El pitjor mes de novembre de la sèrie és el de 2008, en plena crisi econòmica, quan l'atur es va incrementar de 24.837 persones.

«No podem valorar positivament aquestes dades perquè aquest novembre és el quart mes consecutiu d'increment de l'atur a Catalunya», assenyalaven des del sindicat UGT, que davant les dades oficials qualificava de «miratge» la recuperació econòmica. L'increment de la desocupació confirma, a parer d'aquesta organització, que aquesta recuperació «perpetua» la precaritat laboral.

«Continuem perpetuant un mercat de treball precari amb contractes temporals, parcials i de curta durada que no acompanyen els discursos triomfalistes del govern de recuperació econòmica», insistien des del sindicat. La UGT avisa de la pèrdua de «protecció de les persones en situació d'atur: més del 44% de l'atur registrat no cobra prestacions».