El ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, va anunciar ahir que el Govern modificarà l'IVA de les revistes, diaris i llibres digitals al dels seus homòlegs impresos, de manera que la taxa baixarà del 21% actual al 4%.

De Guindos va afirmar que «la idea és la convergència cap als tipus d'IVA que té la premsa escrita» i va precisar que es tractaria d'una convergència «total», en una roda de premsa celebrada al terme de la reunió de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea, l'Ecofin. De Guindos va confirmar així que l'executiu reduirà l'IVA de premsa i llibres digitals, que ara és del 21%, al mateix nivell que els productes tradicionals (4%). En aquest sentit, el ministre va indicar que la rebaixa es produirà en una sola vegada, no de forma gradual, si bé no va precisar la data en què l'Executiu preveu introduir aquesta reducció.

El Govern espanyol acull així la mesura proposada per la Comissió Europea la setmana passada d'aplicar als llibres en format digital o als diaris en línia un tipus reduït com als físics en paper.

Aquesta proposta, que no era vinculant per als països, s'emmarca dins d'un conjunt de mesures presentat per Brussel·les per simplificar les normes d'IVA per tal fomentar el comerç electrònic, que va ser abordat avui pels ministres dels Vint. En concret, aquest paquet proposa a més que les empreses que venen productes a través d'internet puguin tramitar totes les seves obligacions relacionades amb l'IVA a través d'un mateix portal i en el seu idioma, dependent de l'autoritat administrativa fiscal del seu país.