Una part de l'estoc de pisos acabats i sense vendre que es va generar quan el 2008 va esclatar la 'bombolla' immobiliària i va començar la crisi ha de demolir-se, atès que no podrà ser absorbit pel mercat, en no encaixar amb el que la demanda de habitatge busca actualment.

Així ho estima el president de la patronal de promotors immobiliaris APCE, Juan Antonio Gómez-Pintado, que no obstant, encara veu possibilitat que el mercat assumeixi una part d'aquest parc d'habitatge.

"Hi ha possibilitat d'absorbir encara una part, però en algun cas caldrà arribar a demolir perquè el ciutadà prefereix les promocions noves, que tenen mesures mediambientals, que estan construïdes amb altres materials i que estan concebudes de manera diferent a les que es van fer fa deu anys ", indica el president dels promotors.

Segons Gómez-Pintado, l'estoc s'està consumint "en determinades àrees geogràfiques, però no en altres", i atribueix aquesta situació al fet que el desenvolupament d'aquests habitatges "va ser planificat pels que no han de planificar-lo, que són els ajuntaments".

"Les comunitats autònomes són les que han de planificar on i com han de créixer les ciutats i els pobles", assegura el president dels promotors en una entrevista amb la revista interna del Col·legi de Registradors, que recull Europa Press.

Segons dades de Servihabitat, al tancament de 2016 l'estoc de pisos pendents encara de vendre des de l'inici de la crisi se situarà a l'entorn de les 388.000 habitatges, si bé baixarà un 20% el 2017, fins a les 315.000 unitats. No obstant això, es tracta de menys d'una tercera part del gairebé milió de pisos sense vendre que es va arribar a acumular en anys anteriors.

La firma d'anàlisi d'aquesta empresa assenyala la diferent distribució d'aquest romanent de cases per les diferents zones del territori espanyol, de manera que mentre que a Madrid ja gairebé no existeix 'estoc', a la Comunitat Valenciana és de 228 pisos per cada 10.000 habitants .

"Abans i després en el sector"

En l'entrevista, el president de l'APCE destaca el "abans i després" que ha experimentat el sector de construcció i venda d'habitatges, que representa un 6% del PIB nacional, com a conseqüència de la crisi. "El sector està tractant de fer les coses de manera diferent a com es van fer en el passat. Les pràctiques del passat no eren generalitzades, però ja no tenen cabuda", ha garantit.

No obstant això, estima que les immobiliàries tenen encara tres reptes: guanyar mida, introduir canvis en la construcció i prendre consciència mediambiental i d'eficiència energètica.

Pel que fa a l'evolució del mercat, el principal objectiu és que els joves puguin accedir al seu primer habitatge, atès que, en l'actualitat, el sector "es nodreix" de l'anomenada "demanda de reposició", d'aquells que van comprar un pis fa quinze o vint anys i ara busquen un de majors dimensions.

Quant a la seva relació amb l'Administració, la patronal dels promotors immobiliaris només demana un "marc jurídic i fiscal estable". "No volem plans PIVE, ni subvencions, ni ajudes, només seguretat jurídica, normes siguin clares, concises i transparents per a tots", assegura el president de l'APCE, fent una comparativa amb el sector de l'automòbil.