La campanya de compres nadalenques ha arrencat amb bones sensacions i els botiguers són optimistes. La previsió és incrementar les vendes després d´un 2015 que es va considerar molt fluix. A la ciutat de Girona calculen que es podria millorar en un 3% mentre que en un altre punt de la demarcació, a Figueres, eleven la xifra a un possible 8%. En aquest últim cas, i sempre parlant en termes generals, relaten, per exemple, que molts botiguers ja han arribat al punt de facturar a hores d´ara el mateix que en el conjunt de tot l´any passat. I queden les dues setmanes més fortes.

Tant el president de l´associació de comerciants Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, com el president de Comerç Figueres, Lluís de Anguera, van coincidir ahir a destacar que el Black Friday de grans descomptes ha estat un gran impuls i servit com a «escalfament» a la campanya de compres nadalenques.

Aquesta setmana, amb dos festius de comerços oberts i amb el bon temps acompanyant, s´ha generat un «ambient positiu» que s´ha traslladat als carrers, va destacar Noguer. Així, a Girona s´ha notat un «impàs» després d´una campanya, la del 2015, «una mica fluixeta». «No va ser dolenta, però sí fluixeta» i «millorar-ho no serà difícil», va dir. La previsió és apujar les vendes en un 3%. «Si anem amb aquestes xifres, ja ens donem per contents. Tant de bo sigui més, perquè el que nosaltres volem és que sigui més», va afegir. D´entrada, Noguer aprecia molta compra d´alimentació, de famílies que ja preparen els àpats de Nadal i esperen a les pròximes setmanes per fer les compres de regals. Un ambient positiu que Noguer atribueix a l´increment de la confiança «en tots els aspectes», que genera «més seguretat, encara que no del 100%». El cas és que les famílies gasten més.

Des de Figueres, De Anguera va destacar que «els tres primers dies de pont han estat molt forts» i ahir amb menys gent, malgrat que «sembla que la campanya s´està preparant bé» i hi ha «una bona resposta del públic» amb uns «botiguers animats a fer una campanya positiva». «Potser no del tot com fa 10 anys, però sí que millor que l´any passat», va afegir.

L´increment en les vendes s´espera més gran a Figueres. «Estem pujant», va assegurar De Anguera. «Molts, a la facturació de tot l´any passat ja hi han arribat ara i queden dues setmanes fortes de vendes», va relatar. En línies generals, perquè «no tots els sectors són iguals», «podem parlar d´un 8% gairebé» d´increment de vendes. A més, va considerar que «el més positiu de tot és que enguany «no hi ha hagut gaires obertures i tancaments» d´establiments.

Així, segons De Anguera, esperen una «millor campanya». I tot, a pesar que s´ha notat, a l´estiu i ara, la caiguda del comprador francès, pels atemptats recents, però s´ha compensat amb «més turista nacional» i d´aquí que, ara, «sembla que té més poder adquisitiu».