La Comissió Europea (CE) va obrir ahir un procediment sancionador contra Espanya, Alemanya, Grècia, Lituània, Luxemburg, Regne Unit i la República Txeca per no sancionar Volkswagen després de descobrir-se que manipulava els motors dels seus automòbils per superar les proves d'emissions en el laboratori.

Són les autoritats nacionals dels Estats membres de la Unió Europea (UE), encarregades de la certificació i homologació de vehicles per comercialitzar-se al mercat únic comunitari, les que han de castigar els constructors que violin la legislació europea.

Però la Comissió Europea sospita que 7 estats membres no van ser prou estrictes del que es podria esperar amb Volkswagen, un cop es va descobrir al setembre de 2015 -als Estats Units- que el grup alemany utilitzava un programari il·legal perquè els cotxes no superessin en els exàmens tècnics els límits d'òxid de nitrogen (NOx) que sí superaven en carretera.

La comissària europea de Mercat Interior i Indústria, Elzbieta Bienkowska, va recordar que els fabricants han de plegar-se a les normes, i els països «garantir que els fabricants d'automòbils compleixin efectivament amb la llei».

En el cas d'Alemanya, Espanya, Luxemburg i el Regne Unit, que s'homologaven certs models de Volkswagen per a la seva venda en el mercat únic europeu, la CE els retreu no haver aplicat les penes corresponents. Fonts europees van precisar que els vehicles que afecten Espanya són de la marca Seat i del model Exeo, tot i que responsables de la CE estan en contacte amb les autoritats espanyoles per obtenir «més informació».

Desplaçat a Brussel·les amb motiu d'un consell de ministres de la UE, el titular espanyol de Justícia, Rafael Catalá, va dir que Espanya estudiarà la notificació de la CE, ja que «el Ministeri d'Indústria ja va iniciar expedients informatius que poden derivar en sancions en relació amb Seat, que és l'empresa que té el seu domicili a Espanya en el grup Volkswagen». «Informarem a la CE del que s'ha fet i si escau de les mesures que es puguin adoptar», va afegir.

Pel que fa a Grècia, República Txeca i Lituània, la CE els atribueix no haver introduït aquesta normativa europea en la seva legislació nacional, mentre que a Alemanya i el Regne Unit, considera que es van saltar la llei en negar-se a revelar «tota la informació tècnica recopilada en les seves investigacions nacionals».

Procediment comunitari

Per ara, Brussel·les ha remès als 7 països afectats una carta d'emplaçament per sol·licitar informació, que és el primer pas del procediment comunitari d'infracció per determinar si aquests Estats membres van faltar a la seva obligació de disposar o d'aplicar un sistema de sancions «efectiu, proporcionat i dissuasiu».