n La Generalitat preveu que el 2017 les exportacions catalanes perdin una mica de pistonada i creixin un 4,9%, davant de l'augment del 5,5% amb el qual es preveu tancar 2016. Així consta a l'informe econòmic i financer dels pressupostos de la Generalitat per al 2017, que s'estan tramitant al Parlament. Malgrat la moderació en l'increment de les exportacions, també s'espera que creixin a menor ritme les importacions, un 4,6% el 2017, davant del 6,4% previst per a 2016, la qual cosa farà que el saldo exterior aporti cinc dècimes al PIB català el 2017.

En paral·lel, la demanda interna també perdrà empenta i aportarà 2,2 punts percentuals al PIB, davant del 3% amb el qual s'estima que es tancarà 2016, segons les estimacions del Govern. Els dos factors faran que el PIB català moderi el seu creixement fins al 2,7% l'any que ve, set dècimes menys que l'increment previst per a 2016, que és del 3,4%, el mateix que el 2015.

L'última enquesta de clima exportador de la Generalitat, la corresponent al tercer trimestre del 2016, posa de manifest que els empresaris catalans també esperen una moderació en el creixement de les exportacions el 2017. Aquesta enquesta, elaborada per l'Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, recull les opinions de 600 empreses industrials exportadores catalanes sobre les seves expectatives per als pròxims dotze mesos, i analitza tant la cartera de comandes com els seus preus d'exportació, els preus internacionals dels seus sectors i el marge de benefici comercial d'exportació de l'empresa.

Preguntats per la seva cartera de comandes, un 37,9% dels empresaris consultats espera que augmentin en els pròxims dotze mesos, per un 47,1% que confien que es mantinguin i un 15% que esperen que baixin. Aquesta enquesta mesura la diferència entre el percentatge d'empresaris que espera una evolució a l'alça i el que augura una evolució a la baixa, la qual cosa llança un saldo de 22,9 punts de diferència quan es pregunta per l'escenari per als pròxims dotze mesos.

La Generalitat conclou que aquest saldo és 9,8 punts inferior al registrat en l'enquesta del segon trimestre de l'any, i que suposa el nivell més baix des del segon trimestre del 2012, la qual cosa avala la tesi que l'empresariat també augura que les exportacions perdran força l'any vinent.

Perspectives

Quan es pregunta pels preus d'exportació, els preus internacionals del sector i el marge de benefici comercial, el saldo de respostes és negatiu en els tres casos, és a dir, que hi ha més opinions que sostenen que aquests tres valors aniran a la baixa que respostes que s'inclinen per una evolució a l'alça. El saldo més desfavorable es dóna en el marge de benefici comercial, amb -26,1 punts.

Amb tot, les perspectives són positives en el sector de l'alimentació i les begudes, les indústries químiques, els productes minerals no metàl·lics o bé els vehicles de motor, mentre que tenen perspectives menys favorables sectors com el tèxtil, la confecció, el cuir i el calçat, l'anomenat «altres indústries» o bé el del paper, l'edició, les arts gràfiques i la reprografia.