Nova entrada de capital estranger al teixit empresarial de la província: si al setembre passat la corporació finlandesa Kone es convertia en el soci majoritari de l'empresa d'instal·lació i manteniment d'ascensors Citylift, amb seu a Girona, ahir el grup britànic Solar International Grup (ISG), amb seu a Londres, anunciava la compra de Tamesol, el fabricant de panells fotovoltaics amb quarter general a Calonge i que comanda, en qualitat de conseller delegat, Patxi Otamendi, expresident del Girona FC. En un comunicat que recollia el bloc corporatiu de Tamesol, ISG confirmava la «compra de la planta productiva de Girona (Calonge)», una operació de la qual no n'han transcendit xifres, però sí que «proveïrà Tamesol dels recursos necessaris per afrontar el seu ambiciós pla d'expansió», assenyalen des del grup britànic. Les parts han «acordat» mantenir «tots» els «recursos humans, tecnològics i directius», que «han estat claus al llarg dels anys més pròspers» de l'empresa amb seu a Calonge. Així, Tamesol, que al març entrava en concurs de creditors, s'incopora a ISG, grup propietari de l'enginyeria CatWatt (fundada el mes de juliol passat per Otamendi) i de la distribuïdora de sistemes i panells solars Suntrade, també ubicada a Londres.

Contracte multimilionari

A banda de rebre els «recursos necessaris» per créixer, l'entrada a ISG reportarà a Tamesol un contracte multimilionari pel qual l'empresa gironina proveïrà panells fotovoltaics per a un «macroprojecte» a l'Índia promogut per la matriu britànica i que li reportarà uns ingressos superiors als 100 milions d'euros. El projecte en qüestió finalitzarà a mitjans de l'any que ve i afecte les ciutats de Bengaluru, Bhuwanesvar, Vayalpadu i Gujarath. A l'hora d'aprovar la compra de Tamesol, ISG va tenir en compte «l'experiència» i el «potencial d'expansió» de la firma gironina, que fabrica panells i sistemes fotovoltaics des de fa més de 12 anys i que ha produït més d'1,6 milions d'aquestes plaques, venudes a més de 30 països. Tamesol té un filial a Los Angeles (EUA), magatzems a Rotterdam (Països Baixos) i plantes productives a la Xina, l'Índia i Taiwan, així com partners en més de 20 països.

Referent mundial

L'adquisició de Tamesol s'emmarca en l'estratègia expansiva a nivell mundial que ha dissenyat el grup ISG: «Amb aquesta unió, ambdues companyies confien començar a treballar juntes i millorar les perspectives de futur», en un context en el qual el grup britànic s'està «posicionant» com a «referència en el sector de les energies renovables». L'objectiu del grup és ambiciós: esdevenir un «líder multinacional» del sector en els «propers cinc anys».

Solar International Group va ser fundada l'any 2015 i des de llavors ha desenvolupat més de 100 MW de potència generats a partir d'energies renovables i ha contribuït a impulsar 250 MW més, alhora que ha proveït més de 3.000 habitatges de sistemes d'energia fotovoltaica. La companyia té implantació, a banda d'Espanya i del Regne Unit, a Alemanya, Romania, Itàlia, el Pakistan i el Marroc.