El Govern va confirmar ahir que a partir de l'1 de gener de 2017 s'ampliarà de dos a quatre setmanes el permís de paternitat en casos de naixement, adopció o acolliment, sis anys després del dia que va fixar la llei de 2009 que ho va regular. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres de cada divendres, el portaveu Íñigo Méndez de Vigo va anunciar la data d'inici de l'ampliació del permís de paternitat, que s'emmarca en les mesures acordades pel Govern per conciliar la vida professional i personal.

Méndez de Vigo va recordar que aquesta decisió ja va ser explicada per la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, davant la Comissió d'Ocupació del Parlament el 12 de desembre passat, al costat d'altres mesures que prepara el Govern per fomentar la conciliació, com ara la finalització de la jornada laboral a les 18.00 hores.

L'ampliació del permís de paternitat s'havia anat ajornant any a any després de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, des que el 2009 s'aprovés la llei que l'allargava fins a les quatre setmanes. Inicialment, aquesta mesura havia d'entrar en vigor l'1 de gener del 2011. Diverses iniciatives del Congrés i del Senat han reclamat al Govern que no seguís demorant més aquesta ampliació a les quatre setmanes. En aquest context, la Plataforma per a Permisos Iguals i Intransferibles de Naixement i Adopció (PPiiNA) considera que aquesta ampliació del permís «és insuficient i està mal dissenyada». Aquesta organització recorda que les quatre setmanes del permís de paternitat són la quarta part de les 16 que dura el permís de maternitat.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, atribuïa al seu partit que el Govern s'hagi decidit a impulsar la mesura. A través del seu compte de Twitter, Rivera deia que «les mesures de Ciutadans segueixen beneficiant a les famílies espanyoles; s'engega el permís de paternitat ampliat que exigim».

400 milions d'euros

Amb aquestes paraules responia a l'anunci fet per Íñigo Méndez Vigo, ahir al migdia. L'ampliació del permís de paternitat per anar-lo equiparant amb el de maternitat era un dels 150 punts que Ciutadans havia pactat amb el PP com a condició per donar suport a la investidura de Mariano Rajoy.

Segons C's, la mesura suposa «un avenç sense precedents cap a la igualtat real i efectiva entre homes i dones», que faciliti «la implicació dels dos membres de la parella en la cura dels nens». L'acord entre PP i C's preveu que aquesta equiparació es farà de manera progressiva i tindrà un cost aproximat de 400 milions el 2017, i de 800 cada any entre el 2018 i el 2020.