La Junta Directiva de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) va aprovar ahir la recomanació d'una pujada salarial per a aquest 2017 de fins a l'1,5% i una altra d'addicional de fins al 0,5%, vinculada a la productivitat de les empreses i la reducció de l'absentisme laboral.

La patronal espanyola, que va enviar als sindicats UGT i CCOO la recomanació, va posar en relleu en una nota de premsa que no totes les empreses han sortit de la crisi i, segons les últimes dades de l'Agència Tributària, només el 42% estan en beneficis.

La CEOE va reiterar als sindicats en el comunicat que la patronal està disposada a parlar de tot. «Estem disposats a parlar de tot però amb xifres, dades i propostes econòmicament viables», afegeix la patronal.

A més, va recordar que el 2016 els salaris en els convenis col·lectius van créixer prop del 1,09% en línia amb la recomanació de fins al 1,5% signada pels agents socials en l'anterior Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC ).

Per tant i segons la patronal CEOE, si és el que s'està signant en els convenis, la proposta del 2017 ha de ser molt semblant «a fi d'assegurar el manteniment del ritme de creació d'ocupació».

La CEOE va posar èmfasi en el fet que no s'ha de parlar només de salaris, sinó del cost d'empresa i de factors molt variats que influeixen en la competitivitat.

Així mateix, la patronal va advocar perquè els interlocutors socials i els grups parlamentaris obrin una nova agenda política-econòmica i social per canalitzar propostes possibles, millorar la gestió dels recursos i prosseguir amb les reformes.

La proposta de la CEOE difereix de la plantejada pels sindicats, que es mou en una pujada de l'1,8 al 3%.

El líder d'UGT, Pepe Álvarez va advertir aquesta setmana a la patronal que els sindicats no signarien un acord salarial per al 2017 «sense sòl o sòl zero».