Bankia va anunciar ahir la posada en marxa d'un procediment exprés a les seves oficines perquè els clients que van contractar una hipoteca amb clàusula sòl puguin sol·licitar el reemborsament dels diners pagats de més, amb interessos. Segons va explicar l'entitat en un comunicat, els clients només hauran s'anar a una sucursal, on disposaran d'una plantilla per demanar la restitució de les quantitats cobrades des que van deixar de beneficiar-se íntegrament de les caigudes de l'euríbor.

Un cop comprovat que qui presenta la sol·licitud és un dels afectats, el banc, que tindrà precalculat l'import a retornar, li oferirà l'abonament dels diners pagats de més amb interessos, de manera que obtindrà, «a través d'un procés àgil, senzill i transparent», la mateixa quantia que aconseguiria amb una sentència judicial favorable, evitant despeses i demores, van explicar des de Bankia.

L'entitat donarà als afectats per les clàusules sòl l'opció de triar entre un ingrés al seu compte que, si ho desitja, es pot fer de forma immediata en el mateix acte, o amortitzar a l'instant capital pendent de pagament de la hipoteca.

Bankia enviarà en els pròxims dies una comunicació als seus clients en la qual s'informarà de l'obertura del procés i a partir del divendres 3 de febrer, estarà disponible a la pàgina web corporativa de Bankia tota la informació.

Mentrestant, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va aplaudir la iniciativa però va recomanar als afectats que, abans de signar res, verifiquin l'import que els ofereixen. L'OCU ha posat a disposició dels consumidors una calculadora gratuïta perquè comprovin els imports deguts.

En paral·lel, el BMN, el grup format per Caja Múrcia, Caja Granada i la balear Sa Nostra, es va sumar a la iniciativa de Bankia i posarà en marxa un procediment exprés per tornar els diners als clients amb clàusules sòl.

Benefici de 804 milions el 2016

D'altra banda, Bankia va obtenir durant el 2016 un benefici de 804 milions d'euros, el que representa un 22,7% menys que l'anterior, segons va informar l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Bankia va atribiïr aquests descens a les provisions per fer front a les contingències derivades de les clàusules sòl, al voltant del tipus d'interès negatius registrats durant quasi la totalitat de l'any passat i la venda de City National Bank of Florida.