L'expresidenta de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE), Maite Costa, considera que l'anterior sistema de subhastes elèctriques, que era trimestral, permetia «reduir la volatilitat» en el preu de l'electricitat. Costa, que va presidir la CNE entre 2005 i 2011, assegura que aquell sistema, que el Govern va anul·lar al desembre del 2013, permetia que els preus fossin «menys volàtils» perquè «els mercats de futurs» contribueixen a disminuir els alts i baixos en el preu de l'energia.

Amb l'actual sistema de mercat majorista d'electricitat, en canvi, la cotització del quilowatt (kW) es fixa hora a hora, i en les últimes setmanes s'ha generat un intens debat sobre l'eficàcia del sistema, atès que les especials circumstàncies meteorològiques han fet que el preu de l'electricitat es disparés a nivells de rècord.

«Qualsevol solució que permetés recuperar un mecanisme de subhasta amb un període de tres o sis mesos possiblement reduiria la incertesa del consumidor sobre els preus de l'electricitat», indica Costa.

En qualsevol cas, l'expresidenta de la CNE considera que aquest sistema de subhastes trimestral té «avantatges» però també «inconvenients», perquè «si hi ha unes expectatives que s'encarirà el preu de l'electricitat, el mercat de futurs et fixarà el preu alt».

En aquesta línia, Costa recorda que les comercialitzadores d'electricitat ofereixen al consumidor un preu fix anual, i que el consumidor ha de sospesar si vol tenir una «expectativa de despesa coneguda» o si està disposat a assumir aquesta volatilitat de caràcter puntual.