La Generalitat va recaptar 158,09 milions d'euros en impostos a les comarques gironines durant el 2016. Una xifra que, d'un exercici a l'altre, representa una davallada del 6% i trenca la tendència a l'alça registrada els darrers anys. Del conjunt de tributs que gestiona la Generalitat, bé siguin propis o cedits per l'Estat, n'hi ha sobretot dos que expliquen aquesta baixada: per una banda, aquells vinculats al sector immobiliari (sobretot, els que graven les noves hipoteques al registre); i, per l'altra, aquells referits al món del joc, que s'apliquen a bingos, rifes o casinos. Per contra, a l'altre costat de la moneda s'hi troben aquells impostos que d'un any per l'altre sí que han millorat recaptació, com ara Patrimoni, Successions i Donacions o la taxa turística que, no obstant això, no han pujat prou com per capgirar la mitjana. Per primer cop, a més, s'ha començat a recaptar l'impost que grava els habitatges buits.

La recaptació total de la Generalitat a la província no només inclou la líquida, sinó també les liquidacions que s'han dut a terme o aquelles quantitats que encara no s'han ingressat, però que els contribuents estan obligats a pagar (que en l'argot econòmic es coneix amb el nom de «contret»).

Dos grups de tributs

L'estadística dels ingressos que gestiona l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) inclou dos grups de tributs. Per una banda, aquells que ha tirat endavant el Parlament -és a dir, els propis- com ara la taxa turística, grans establiments comercials o pisos buits. I, per altra banda, la recaptació d'aquells impostos cedits per l'Estat (bé sigui total o parcialment) com ara Patrimoni, Successions i Donacions o els que es graven sobre el joc. L'any passat, a Girona, les arques públiques van ingressar 10,13 milions menys que al 2015, un 6% menys respecte a l'exercici anterior, quan es van ingressar 168,23 milions. A la demarcació, la recaptació dels tributs vinculats amb el sector del totxo ha baixat gairebé un 9% d'un any per l'altre (s'ha passat de milions a 98). El descens no és tan acusat en el cas de l'impost de Transmissions Jurídiques Patrimonials que, entre d'altres, grava la compravenda de pisos de segona mà. Aquí, la recaptació ha davallat un 4% en relació al 2015, que va ser de 82,54 milions. Però en el cas de l'impost sobre Actes Jurídics Documentats, que han de pagar aquells contribuents que constitueixen una hipoteca, aquí sí que els ingressos han caigut en picat. De fet, en una tercera part. Al 2016, s'han recaptat 14,88 milions per aquest tribut (davant els 20,93 del 2015).

Els ingressos dels impostos vinculats al sector immobiliari representen més del 60% de tot el que recapta l'ATC al territori. Al costat d'aquests, un altre grup de tributs que també ha caigut en recaptació d'un any per l'altre el constitueixen aquells que es refereixen al món del joc i les apostes. En concret, la caiguda d'ingressos ha estat del 42%, passant de 14,55 a 8,43 milions. Els descensos més acusats han estat en aquells impostos que graven els bingos i les màquines recreatives i d'atzar.

Patrimoni i Successions

Entre els impostos que més increment d'ingressos van experimentar hi figura Patrimoni -un 70% més que el 2015- i passa de 612.000 euros a 1,04 milions, un agument que s'explica, sobretot, per dues causes: d'una banda, per l'increment de la quota mitjana a ingressar i, de l'altra, per l'augment del nombre de declarants que va sumar el tribut (a tot Catalunya, més de 1.400). Al costat de Patrimoni, un altre grup de tributs que ha augmentat recaptació a la província és el de Successions i Donacions. En concret, d'un exercici a l'altre ho ha fet en un 13%, passant de recaptar-se'n 38,64 milions a 43,73. Per últim, l'estadística de l'ATC incorpora, per primer any, els ingressos d'un nou tribut: el de l'impost sobre habitatges buits. De moment són només 1.600 euros, però que ja mostren la voluntat del Govern per pressionar aquelles entitats que tinguin habitatges desocupats (a tot Catalunya la recaptació ha estat d'11,49 milions).