El termini donat pel Govern perquè el sistema financer espanyol posi en marxa les mesures necessàries amb les quals donar compliment al sistema extrajudicial per tornar les clàusules sòl acaba demà. L'Executiu va aprovar el passat 20 de gener un Reial Decret Llei que establia un mecanisme alternatiu a la justícia i gratuït pel qual els clients podien reclamar i rebre la devolució dels imports cobrats de més per les clàusules sòl abusives, i això, en un termini màxim de tres mesos.

La norma, que va entrar en vigor un dia després de la seva aprovació per part del Consell de Ministres, fixava que les entitats financeres tenien un termini d'un mes per posar en marxa les mesures que fossin necessàries per donar compliment a aquest procediment. Des de l'aprovació de la mesura, les entitats financeres s'han anat preparant i han anat realitzant provisions que han impactat en els seus comptes de 2016.

No obstant això, moltes d'elles segueixen defensant la legalitat de les seves clàusules, com és el cas del Banc Sabadell, que considera que són vàlides perquè l'entitat ha informat degudament als seus clients, «de manera clara i transparent», sobre el seu abast. Sabadell va recordar que la norma no implicava la nul·litat de les clàusules sòl, i que es tractava d'un sistema per compensar els clients amb clàusules «indegudes».