Les exportacions gironines han registrat un nou rècord durant el 2016 i han crescut un 2,4% arribant als 4.749 milions d'euros (MEUR). A la demarcació, la indústria alimentària -sobretot, les càrnies- continua concentrant el gruix de vendes que es fan a l'exterior. De fet, aquest sector representa el 41% de les vendes a d'altres països (1.991,2 MEUR). D'un any per l'altre, les vendes a l'exterior de les càrnies i el sector alimentari han crescut un 5,9%. De l'estadística del 2016 destaca també que les químiques han guanyat presència i, de fet, han passat per davant de la maquinària i els béns d'equip a l'hora de projectar-se internacionalment. El sector químic gironí se situa en segon lloc del rànquing, amb vendes per valor de 857,5 MEUR (un 4,4% més). Per països, novament la Unió Europea acapara vendes, i hi destaca sobretot França. La Xina, però, se situa en sisè lloc de la llista.

L'obertura de les empreses gironines cap a l'exterior ha assolit una nova fita històrica durant el 2016. El Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat va fer públiques ahir les dades d'exportacions del desembre i per extensió, també les de l'acumulat de tot l'any.En total, al llarg del 2016 les firmes gironines van exportar productes per valor de 4.794.045,10 euros. Un global que suposa un creixement del 2,4% interanual. Si bé aquesta alça és més atenuada de la que es va assolir al 2015 -aleshores, va ser del 6,5%- sí que suposa una nova fita històrica.

El creixement del 2016 es troba lleugerament per sobre la mitjana catalana, on les vendes l'exterior van augmentar un 2% al llarg de l'últim exercici. Si es fixa la lupa en el mes de desembre, les vendes gironines a l'exterior van ser de 372,3 MEUR. En comparació amb el mateix període del 2015, aquí el creixement va ser del 3,5%.

Pel que fa a sectors, l'estadística del Ministeri també posa en relleu una altra realitat: el sector alimentari, amb les càrnies al capdavant, recupera empenta. I és que, de fet, d'un any per l'altre, les seves operacions han arribat a créixer fins a un 5,9%, assolint vendes per valor de 1.991,2 MEUR. Aquest sector continua acaparant el gruix de les exportacions. De fet, el 41,5% de tot el que s'ha exportat aquest 2016 han estat productes com la carn, els embotits, les begudes o el cafè. I dins de tot aquest global, les càrnies i els escorxadors són les qui més vendes han concentrat cap enfora (en concret, per valor de 1.204,86 MEUR).

Les dades del 2016, però, també recullen un canvi en la tendència exportadora a la demarcació. El sector de maquinària i béns d'equip recula i el químic guanya terreny i passa a situar-se al segon lloc de l'estadística. En concret, ha fet operacions a l'exterior per valor de 857,5 MEUR (un 4,4% més).