La Comissió Europea (CE) va advertir ahir Espanya que en el seu horitzó econòmic s'albiren desafiaments lligats a un elevat deute públic, un dèficit de les Comunitats Autònomes que no acaba d'estar sota control i un mercat laboral que incentiva la contractació temporal.El diagnòstic de la Comissió parteix que la recuperació econòmica a Espanya és «forta» gràcies a les reformes estructurals aplicades en els últims anys però també a factors externs favorables, com els baixos preus de l'energia, i vaticina que el creixement, encara que es ralentirà, seguirà sent «robust» en els propers mesos.

No obstant això, Brussel·les deixa poc espai per la complaença i a continuació avisa que segueix havent-hi «grans desequilibris» que, en forma de deute extern i intern, públic i privat, fan al país vulnerable a xocs econòmics en un context en el qual l'atur segueix sent massa alt.

Encara que el superàvit per compte corrent ha ajudat a pal·liar la situació pel costat públic i el creixement ha permès reduir l'endeutament privat, la Comissió insisteix que encara ha de baixar l'endeutament de les famílies i preveu que el deute públic segueixi creixent fins a fregar el 108 % del PIB en 2027.

Pel flanc fiscal, la CE subratlla que existeixen «alts riscos a mitjà termini» i assenyala amb el dit als desviaments pressupostaris de les Comunitats autònomes i a un problema d'ingressos per la recaptació de l'IVA i de les taxes mediambientals. En concret, Brussel·les creu que Espanya ha fet un «ús limitat» de les eines per «corregir i prevenir» el dèficit regional, que suposa prop d'un terç del total de dèficit públic, i que això no ha proporcionat «incentius suficients» com per corregir les CCAA. Pel que fa als impostos, Brussel·les assenyala que Espanya ingressa menys que els seus socis de l'eurozona, en particular perqué fa un ús «extensiu» dels tipus reduïts d'IVA i perquè les seves taxes mediambientals estan per sota la mitjana europea.