De cada 100 contractes nous que s'han signat a les comarques gironines des de principi d'any només 5 són indefinits i a temps complet. Aquesta és una de les denúncies que una cinquantena de persones i els sindicats de CCOO i UGT van fer ahir, a les portes de la seu de la patronal gironina FOEG. Segons lamenten, la recuperació econòmica no s'està traduint en beneficis per als treballadors.

«Els empresaris obtenen beneficis i exporten més que mai però això no repercuteix en els treballadors, que continuen amb salaris congelats», va declarar el secretari general de la UGT a Girona, Xavier Casas. Els dos sindicats també lamenten que els empresaris gironins «bloquegen» la negociació de diversos convenis col·lectius que s'han d'actualitzar i que es neguen a incloure-hi millores salarials. Si no s'asseuen a negociar, els sindicats alerten que s'està a les portes de la «fractura social».

Seguint la línia d'altres concentracions que s'han viscut a ciutats d'arreu de Catalunya i de la resta de l'Estat en els darrers dies, els sindicats CCOO i UGT van protestar a les portes de la seu de la patronal gironina FOEG. L'objectiu de l'acció és exigir «ocupació, salaris i pensions dignes».

Segons denuncien, la recuperació econòmica de la qual «presumeix» el Govern espanyol no s'està traduint en una sortida de la crisi per als treballadors. Els representants dels dos sindicats alerten que els empresaris gironins estan creixent en marge de beneficis i estan exportant «més que mai» però, per contra, mantenen els sous congelats als treballadors.

I no només això, segons els sindicats, aquestes actituds fomenten que l'economia submergida també vagi a més. Aquesta situació, afegeixen, tampoc ajuda a acabar amb l'atur de llarga durada que, segons dades dels sindicats, ja supera les 25.000 persones a la demarcació.

El secretari general de la UGT, Xavier Casas, va assegurar que durant aquest 2017 la precarietat laboral ha anat a pitjor. Denuncia que de cada 100 contractes signats, només 5 són a temps complet i indefinits. «Estan fabricant vides temporals i precàries i per aquí no hi volem passar; molts empresaris es canvien el Mercedes cada any», denuncia. Casas també ha afirmat que un de cada quatre gironins viu en una situació de risc d'exclusió social i que això porta a la «fractura social».

El responsable de la UGT a Girona ha lamentat que la reforma laboral ha tingut molt a veure en l'empitjorament de les condicions laborals. Així mateix, el seu homòleg a CCOO, Bartomeu Compte, recorda a la patronal gironina que hi ha diversos convenis col·lectius sobre la taula (com el de comerç, l'hortofructícola o el de pastisseria) que s'han de renovar i els ha demanat que s'asseguin a negociar.

Segons denuncia, en molts casos els empresaris «bloquegen» la negociació i s'oposen frontalment a possibles increments salarials.