La sinistralitat laboral a les comarques gironines ha crescut un 10% l'últim any respecte el 2015. En total, s'han registrat 9.716 accidents al lloc de feina, dels quals set, han estat mortals. En aquest sentit, s'ha reduït el nombre de persones que perden la vida treballant (el 2015 se'n van registrar 13), però els sindicats critiquen que des del Departament de Treball no es tinguin en compte les morts de treballadors que van o tornen de la feina.

El secretari general de Comissions Obreres a les comarques de Girona, Bartomeu Compte, diu que d'aquesta manera, la dada "queda falsejada". Compte ha lamentat l'augment d'accidents laborals i ho vincula a que "no s'inverteix en seguretat". Els sindicats destaquen que ara mateix el 27% de les empreses gironines no tenen fet un estudi d'avaluació de riscos, tot i que és obligatori.

Torna a créixer el nombre de treballadors que han patit un accident a la feina a les comarques de Girona. Si el 2015 es van registrar 8.829 casos, aquest 2016 s'ha incrementat en 887 més, el que suposa una pujada d'un 10,05%. Des dels sindicats alerten que es tracta d'un augment "molt preocupant" i ho vinculen al fet que els empresaris "no volen invertir en seguretat".

De fet, el 27% dels negocis gironins no tenen fet un estudi d'avaluació de riscos, malgrat que la llei obliga a tenir-lo. El secretari general de la UGT a la demarcació, Xavier Casas, diu que "aquesta és l'assignatura pendent" i demana al govern que sigui "més estricte" amb els que incompleixen la llei "en perjudici del treballador" .

En aquest aspecte, Casas ha coincidit amb el seu homòleg de CCOO, Bartomeu Compte, que ha demanat als empresaris gironins que no vegin la prevenció de riscos laborals "com un cost afegit" i sí com una "inversió per el bon desenvolupament de l'empresa".

Compte també ha recordat que en gairebé un 60% dels negocis no s'investiguen els accidents laborals i això suposa fer la prevenció un cop ha passat l'accident. "Aquesta qüestió és la problemàtica real. S'ha de prevenir abans", destaca.

Tot i que la mortalitat ha caigut respecte a l'any 2015, Casas diu que es tracta d'una dada "irreal" en tant que no es tenen en compte els morts 'in itínere' -aquells que perden la vida anant o tornant de la feina-. Per això han demanat a la Generalitat que s'incloguin aquests treballadors. "La realitat canviaria molt, per desgràcia", ha reblat Casas.

Dels 9.716 accidents laborals que han patit els treballadors gironins el 2016, 52 han estat considerats greus mentre la resta (9.660) han estat lleus. Per sexes, els homes han patit la majoria dels accidents (6.983) per 2.678 de les dones.

Particularitat gironina

Tant UGT com CCOO han destacat que a la demarcació de Girona ha augmentat de "manera molt significativa" el nombre de falsos autònoms. "Aquest aspecte, sumat a l'economia submergida, fa que sigui una demarcació amb un alt índex de sinistralitat", ha destacat Casas.

Una altra qüestió que han volgut posar de relleu els sindicats és que les petites empreses (que suposen gairebé el 95% del total a Girona) no tenen ben desenvolupats els plans de prevenció de riscos. "No volem que quan arribi un treballador a Girona ho relacioni amb un lloc amb alta sinistralitat", ha conclòs el secretari general de la UGT a Girona.

Queixes a la reforma laboral

Un dels punts que els dos sindicats consideren "claus" per revertir les xifres d'accidents a la feina és la supressió de la reforma laboral. "Aquesta tendència a l'alça és filla d'una maleïda reforma laboral", ha etzibat el secretari general de la UGT a Girona.