El sector de l'aigua a Catalunya genera un volum de negoci de 4.480 milions d'euros i representa el 2,2% del PIB català. Així ho constata un estudi promogut per la Generalitat i realitzat per la consultora PwC, que es va presentar la setmana passada durant la quarta jornada d'immersió estratègica del Clúster Català de l'Aigua.

Segons l'informe, tot i que el sector va tenir una evolució negativa en termes de facturació durant el període 2007-2015, en els darrers quatre anys ha experimentat una millora -amb un creixement moderat de l'1,27%- que s'ha visibilitzat especialment durant el darrer any, de la mà sobretot dels sectors més industrials i relacionats amb el disseny i fabricació de productes per a tot el cicle de l'aigua.

El sector de l'aigua a Catalunya està format per 402 empreses i hi treballen 23.184 persones. D'aquestes empreses, el 94% són pimes i més del 52% són exportadores. El Clúster Català de l'Aigua, també conegut com Catalan Water Partnership (CWP), amb seu a Girona, agrupa empreses i centres de recerca i desenvolupament centrats en el negoci del tractament de l'aigua amb l'objectiu de millorar la competitivitat del sector.

«El CWP és una important eina per millorar la competitivitat i per afrontar la transformació accelerada que viu el sector. L'economia circular, la indústria 4.0., l'aposta per la innovació i la internacionalització són al centre dels projectes que promou el clúster en aquests moments», va exposar Robert Mas, el president del CWP. Actualment el clúster compta amb 60 socis, que a nivell de facturació representen el 60% del sector.

La quarta jornada d'immersió estratègica, que va comptar amb més de cent participants, també va posar de relleu el futur de la indústria amb la incorporació de noves tecnolgies.

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va ressaltar la importància de la innovació en el sector. «L'ACA farà una aposta decidida per l'R+D en el sector invertint cinc milions d'euros en els propers anys, i en aquest sentit cal destacar la necessitat d'un clúster com el CWP, que posa de manifest el coneixement tècnic acumulat i l'expertesa en gestió de l'aigua al món», va indicar.

Per la seva banda, el professor d'ESADE Carles Roig, expert en l'àmbit de la Indústria 4.0, va detallar com canviarà el sector de l'aigua amb les tecnologies associades al «big data», internet de les coses i impressió 3D, entre d'altres.

La Fundació Ellen MacCarthur, entitat anglesa líder en el concepte d'economia circular, va aportar exemples pràctics sobre com l'economia circular està canviant els models de negoci de tots els sectors, i com l'aigua hi tindrà un paper clau, per la rellevància creixent de la reutilització de l'aigua, l'aprofitament de recursos com també per la seva valorització.

La Global Water Intelligence, entitat internacional de referència en el sector, va destacar que en el període 2016-2020 no hi ha previsió de creixement en el mercat a Espanya, però que països com la Xina, l'Índia, els EUA, Brasil o Austràlia tenen grans perspectives en els propers anys.