La UGT va denunciar ahir l'increment de la bretxa de gènere en el mercat laboral malgrat el creixement econòmic. Segons va indicar el sindicat, actualment hi ha un major nombre de dones a l'atur, amb pitjors llocs de treball i salaris més baixos, ja que elles són «les grans perdedores de les polítiques de retallada i austeritat».

Un informe elaborat pel sindicat amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, el proper 8 de març, posa de manifest que les discriminacions i desigualtats en el mercat laboral es van disparar durant la crisi i s'han consolidat en la recuperació econòmica.

Per això, la UGT urgeix el Govern a posar en marxa una llei d'igualtat salarial que fomenti plans d'igualtat en les empreses i creï un òrgan públic, amb la participació dels interlocutors socials, amb la missió d'accedir a les dades reals de les empreses i revisar els convenis col·lectius per detectar discriminacions i desigualtats.

Menys dones actives

L'estudi, elaborat amb dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del 2016, revela que cada vegada hi ha menys dones actives i amb prou feines representen el 53,6% de les persones que treballen o busquen feina, taxa que és onze punts i mig inferior a la masculina.

A més, hi ha 1.660.000 dones ocupades menys que homes, de manera que la taxa d'ocupació masculina se situa en el 53,33% (amb més de 10 milions d'homes treballant) i la femenina en el 42,17% (amb una mica més de 8,3 milions), una bretxa que des del 2013 ha augmentat en un punt i mig.

No només hi ha menys dones ocupades que homes, sinó que a més elles ocupen majoritàriament els contractes a temps parcial, al contrari del que passa amb els de temps complet, amb una elevada presència masculina.

Així, hi ha 2.014.000 dones (72,17%) i 776.500 homes (27,83%) treballant a temps parcial, enfront dels 9.224.300 homes (59,32%) i 6.326.800 dones (40,68%) amb una feina de jornada completa. A més, la feina a temps parcial a Espanya no és voluntària i així ho declara el 80% de les dones i el 70% dels homes.

En canvi, quan el motiu és l'atenció de responsabilitats i cura de menors, persones amb discapacitat o gent gran, el 59% de les persones amb ocupació a temps parcial són dones i només el 2,7%, homes.

D'altra banda, les dones guanyen menys que els homes en tots els conceptes salarials i, segons l'Enquesta d'Estructura Salarial que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE), entre el 2010 i el 2014 la bretxa salarial va augmentar del 22,55% al 23,25%.

Pel que fa als permisos per maternitat, el 98% són gaudits únicament per la mare, malgrat que la llei permet compartir-lo amb el pare. Les excedències per cura familiar són gairebé exclusivament per a les dones, sobretot en el cas de l'atenció de responsabilitats per fills, que realitzen en un 93,33% les mares, una taxa que es redueix en el cas d'altres familiars, al 84,58%.