El BBVA ha presentat el seu pla d'acció sociocultural al qual destina 5,5 milions d'euros i que realitza de forma directa o a través de les seves fundacions -BBVA o Antigues Caixes Catalanes-. La presentació coincideix amb la renovació de l'acord per mantenir i impulsar l'activitat de les fundacions de les antigues caixes.

Segons el conveni, BBVA destina 2,2 milions d'euros a les accions que realitza de forma conjunta amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), la Fundació Antiga Caixa Manlleu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell i la Fundació Antiga Caixa Terrassa.

Les quatre fundacions especials es van crear el 2013 per donar continuïtat a les obres socials que realitzaven les antigues caixes d'estalvis a Catalunya. Des d'un any abans, el 2012, BBVA ha donat suport a les accions més emblemàtiques de les antigues caixes, i a la vegada, han desenvolupat nous projectes culturals, pedagògics i socials de forma conjunta.

Les activitats que BBVA ha desenvolupat en col·laboració amb la FACC en l'àmbit cultural, comprenen un ampli ventall de disciplines artístiques i nombrosos premis: el Premi BBVA Sant Joan de literatura; el premi BBVA de Talent Individual per a música; Premi BBVA de Teatre; la Temporada BBVA de Dansa; el premi BBVA de Pintura Ricard Camí i el Festival BBVA de Cinema de Muntanya.

A més de la col·laboració amb les fundacions, en el seu rol d'entitat implicada en el desenvolupament de la societat, BBVA desenvolupa a Catalunya iniciatives de responsabilitat social corporativa, vinculades a accions socials, d'emprenedoria, d'educació financera i culturals. BBVA impulsa projectes de 45 entitats socials a Catalunya.

L'acció del banc a Catalunya es completa amb els projectes desenvolupats a través de la Fundación BBVA. El 2016 es van destinar més de 2,6 milions d'euros a accions culturals i de desenvolupament del coneixement. Destaca el mecenatge del Gran Teatre del Liceu, l'exposició anual a la Fundació Joan Miró, la concessió de beques Leonardo a investigadors i creadors culturals o els premis Real Sociedad Española de Física-Fundación BBVA.