Les dificultats de les empreses alemanyes per cobrir llocs laborals van augmentar el 2016, quan els llocs de treball van quedar vacants una mitjana de 95 dies, deu més que l'any anterior, segons un estudi de l'Agència Federal d'Ocupació germànica.

L'informe sobre els colls d'ampolla del mercat laboral mostra que el problema de falta de mà d'obra no és generalitzat, sinó que està centrat en determinades professions i en regions concretes.

L'evolució general del mercat de treball, subratlla l'Agència, és positiva, ja que 2016 es va tancar amb una baixa taxa d'atur, del 5,8 per cent, i un rècord de cotitzadors a la seguretat social, per sobre dels 31 milions.

Aquesta estabilitat i l'alta demanda de mà d'obra es reflecteix en l'augment del nombre de dies que els llocs de treball queden vacants, més accentuat quan es busquen treballadors amb una titulació de formació professional que universitaris.

Les professions amb més necessitat de mà d'obra se situen en sectors tècnics, com enginyeries del metall, automoció, mecatrónica o electrònica, encara que també hi ha problemes en professions relacionades amb les noves tecnologies i en l'àmbit de la salut.

Falten, per exemple, metges, infermers, llevadores, dentistes, fisioterapeutes, farmacèutics i ortopedes, segons l'informe, que assenyala també manques en determinades àrees del sector de la construcció.

Entre les ocupacions amb períodes més llargs sense ser coberts hi ha les vinculades a la geriatria (162 dies de mitjana vacants), el desenvolupament de programari i les noves tecnologies (158 jornades) i la lampisteria i la instal·lació de sanitaris, calefacció i aire condicionat (150).