La farmacèutica Esteve va liderar el 2016 les sol·licituds de patents europees a Espanya i, per reforçar encara més la seva aposta per la investigació, preveu invertir un total de 270 milions en R+D des d'aquest any fins al 2019. Segons l'últim informe de l'Oficina Europea de Patents, el corresponent a 2016, Laboratoris Esteve, del grup Esteve, va ser la companyia espanyola que més sol·licituds de patents va registrar l'any passat, amb 30, per davant del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de Telefónica.

Per continuar estant al capdavant en matèria d'investigació a Espanya, el conseller delegat d'Esteve, Albert Esteve, va avançar que aquests 270 milions és la inversió en R+D a totes les activitats del grup inclosa en el nou pla triennal de la companyia (2017-2019).

De cara a aquest període, Esteve, que presideix Joan Esteve, vol seguir reforçant la seva aposta per l'R+D amb aquesta «xifra rellevant» d'inversions, que suposa un 10% del volum de vendes, aproximadament. I és que el grup químic-farmacèutic Esteve va facturar 915 milions d'euros el 2016, xifra que suposa un 5% més que l'any anterior, i preveu facturar entre 1.300 i 1.500 milions el 2019.

La inversió destinada a R+D es repartirà entre els diferents negocis que té Esteve, des del químic fins al farmacèutic. En aquest sentit, Esteve iniciarà aviat als EUA la fase III d'un fàrmac que ha desenvolupat per tractar el dolor agut i crònic. L'esmentat fàrmac és la principal inversió en R+D que Esteve té actualment en marxa i consisteix en un covidre patentat constituït per dos principis actius, Celecoxib i Tramadol. Esteve confia que si els resultats d'aquesta fase són satisfactoris, el producte, en el que Esteve té grans esperances posades, podria comercialitzar-se a partir de 2019.

«Comercialitzar un producte propi a nivell global, ja sigui directament o en col·laboració amb tercers, és el que transforma qualsevol companyia, perquè et dona una oportunitat no només econòmica, sinó una posició des del punt de vista industrial molt potent», argumenta Albert Esteve.

A més d'aquest fàrmac i dels llicenciats a la multinacional Mundipharma, Esteve compta amb una plataforma de projectes, també a l'àrea del dolor, que encara estan en una fase molt inicial de desenvolupament però que poden començar a donar fruits d'aquí a uns quatre anys.

Cinc plantes productives

Aquest grup químic-farmacèutic, un dels principals tant de Catalunya com del conjunt de l'Estat, té cinc plantes productives situades a Martorelles, Celrà, Banyeres del Penedès, Jiutepec (Mèxic) i Shaoxing (Zheijiang, la Xina). Esteve compta actualment amb 2.473 treballadors, un 26% d'ells a l'estranger, i té filials a països com Alemanya, Itàlia, Portugal, Suècia i Turquia, així com als Estats Units, Mèxic i la Xina. A la resta del món, comercialitza productes propis de forma directa a 40 països i, mitjançant clients, a més de 60.