El Congrés dels Diputats va rebutjar ahir el projecte de decret llei de reforma del sector dels estibadors presentat pel govern espanyol sense un acord previ amb empreses i sindicats. El text legal aprovat pel consell de ministres el 24 de febrer només ha tingut l'abstenció de Ciutadans i el vot a favor del PNB. Han votat en contra del decret de reforma del sector dels estibadors el PSOE, Podem, ERC i el PDeCAT.

En total, han estat 142 vots a favor, 175 en contra i 33 abstencions. Davant d'això, l'executiu de Rajoy ha alertat de més multes que Brussel·les pot imposar a Espanya si no s'adapta a la normativa comunitària. Una sanció diària que, segons el PP, pot ser de 134.000 euros.

Segons va explicar el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, el decret llei és conseqüència d'una sentència europea que ha acumulat una multa per a Espanya de 27.500 euros al dia des de la resolució de la justícia europea el 2014 fins avui, i ja suma un deute de 23 milions d'euros. Una sanció que, segons el ministre, a partir d'ara serà de 134.000 euros al dia. Davant d'això, Íñigo de la Serna, ha culpat els grups polítics de la situació. «El dany sí que es produiria al conjunt dels espanyols, que són els que hauran de pagar aquesta multa», va reflexionar en veu alta el ministre.

Per la seva banda, els sindicats d'estibadors han desconvocat les vagues que havien previst fer avui i els dies 20, 22 i 24 de març i confien que a partir d'ara «s'obri un procés de negociació seriós, entre totes les parts implicades que aconsegueixi donar resposta a tots els requeriments europeus i que retorni l'estabilitat al sector».

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va dir que el Govern «ha utilitzat tot el marge que tenia disponible» per treure endavant una reforma del sector de l'estiba.

El titular d'Economia va recordar que el Govern «ha mantingut una negociació llarga amb els diferents operadors i donat tot tipus de facilitats» per treure endavant aquesta reforma, que va rebre el vistiplau de la Comissió Europea i va apel·lar al compromís que han de tenir els països amb les regles de la Unió Europea.