El conflicte entre Gas Natural i Colòmbia, en mans de l'arbitratge internacional

La multinacional demandarà el país sud-americà davant un organisme dependent del Banc Mundial, fet que retardarà la solució al contenciós

21.03.2017 | 07:17

El conflicte obert entre Gas Natural Fenosa i el Govern colombià per la liquidació de la seva filial Electricaribe quedarà, a partir d'aquesta setmana, en mans d'un arbitratge internacional, de manera que la solució a aquest contenciós pot retardar-se en el temps. I és que la multinacional energètica espanyola preveu presentar a principis de setmana una demanda contra Colòmbia davant el Centre Internacional d'Arranjament de Diferències relatives a Inversions (Ciadi), un organisme que depèn del Banc Mundial (BM) i que té la seu a Washington.

No obstant això, aquest tipus de conflictes també poden tenir acollida davant altres dos organismes internacionals: la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil (Cnudmi) i el Tribunal Arbitral de París, via que Gas Natural va triar en el cas del conflicte amb l'algeriana Sonatrach.

En el cas del Ciadi, Gas Natural també té experiència en aquest tipus d'arbitratge internacional, ja que el 2003 va demandar l'Argentina per un conflicte amb les tarifes, tot i que finalment hi va haver acord amb aquest país el 2008 i el contenciós va quedar en suspens.

Així mateix, Unión Fenosa Gas, participada al 50% per Gas Natural i en aquest mateix percentatge per la italiana ENI, va demandar l'Estat egipci el 2014, també davant el Ciadi, per la paràlisi de la planta de Damietta, un conflicte que encara segueix el seu curs en aquest organisme del Banc Mundial.

En el cas de Electricaribe, la multinacional espanyola recorrerà a un arbitratge internacional en defensa dels seus interessos pels danys causats per la intervenció i posterior liquidació de Electricaribe, participada en un 85% per Gas Natural i en un 15% pel Govern colombià, i demanarà ser indemnitzada amb 1.000 milions d'euros.

Intervenció i liquidació

El Govern colombià va intervenir Electricaribe, la companyia que proporciona electricitat a la zona del Carib colombià, a mitjans de novembre i, després de quatre mesos de negociacions infructuoses amb Gas Natural, dimarts passat va anunciar la liquidació de la companyia, una decisió que ha causat malestar a la multinacional espanyola. El Govern colombià s'ha donat un any per liquidar la companyia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema