Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea es van mostrar ahir insatisfets amb la declaració del G20 després de la seva reunió a Alemanya, que no va incloure una condemna al proteccionisme pel desacord d'Estats Units, encara que van afirmar que això no suposa un pas enrere dels Vint-i-vuit.

«El comunicat final és menys del que hauríem desitjat», va dir el ministre de Finances maltès, Edward Scicluna, el país del qual ocupa la presidència temporal de la UE.

Els titulars econòmics dels Vint-i-vuit van debatre avui els resultats de la reunió de ministres de Finances i governadors de bancs centrals del G20, celebrada en Baden-Baden la setmana passada, així com dues propostes legislatives sobre l'IVA.

La primera era per permetre als països aplicar a les publicacions electròniques les mateixes taxes d'IVA que al paper. Segons les regles actuals, les publicacions electròniques estan taxades a un mínim del 15 %, mentre que les tradicionals poden variar d'una taxa zero a una reduïda (mínim del 5 %) o súper reduïda (inferior a 5 %).

Espanya, França, Itàlia i Luxemburg apliquen tarifes súper reduïdes, mentre que Bèlgica, Dinamarca, Irlanda, Suècia i el Regne Unit tenen taxes zero.

A més, els ministres van abordar, sense arribar a un acord, una proposta per permetre als països introduir, temporalment i sota condicions, un mecanisme per invertir el subjecte passiu de l'IVA en les transaccions entre empreses superiors a 10.000 euros.