El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, va advertir que si el decret del govern espanyol per canalitzar el retorn de les clàusules sòl de les hipoteques no aconsegueix que bancs i clients es posin d'acord, la judicialització d'aquests casos pot acabar generant una quantitat de litigis d'una «dimensió desconeguda» que pot col·lapsar el sistema judicial.

«En el pla nacional els contractes hipotecaris amb clàusules sòl es calculen a l'entorn 1,5 milions. Si això es convertís en conflicte judicialitzat, la nostra organització tindria serioses dificultats per sobreviure», va declarar el president del TSJC, tot intentant donar un vot de confiança al decret que havia d'evitar aquest escenari.

El govern espanyol va aprovar aquesta mesura el passat 21 de gener després que el Tribunal de Justícia de la UE declarés il·legal les clàusules sòl i obligués a la banca a retornar els diners cobrats als seus clients per aquest concepte.

El decret preveia que les entitats bancàries havien de comunicar als clients que van subscriure -de forma retroactiva- o tenen subscrites hipoteques i van pagar la clàusula sòl un raonament sobre la legalitat del seu cobrament o bé el reconeixement d'haver-ho fet indegudament.

En aquest últim cas, existeix un termini de tres mesos per arribar a un acord econòmic per al seu retorn. Malgrat això, el decret també permetia que els bancs no responguessin les peticions concretes o no rebutgin les que consideren inadequades sense oferir cap compensació al client. Això significa que en els casos en els quals finalment no s'arribi a acord, sigui per fracàs de la negociació o negativa del banc a admetre el cobrament fraudulent, milers i milers de reclamacions poden arribar al jutjat.