El PP rebutja que la nova Llei de mesures urgents d'impuls al treball autònom contempli rebaixar al 3% i al 5% els recàrrecs per ingrés fora de termini a la Seguretat Social, tal com sol·licita Ciutadans, en el primer i segon mes respectivament. El grup parlamentari popular argumenta en una de les esmenes presentades al text de la llei que es tramita al Congrés que la reducció d'aquests recàrrecs suposaria un perjudici per a la gestió recaptatòria i per a l'equilibri financer del sistema.

No obstant això, el PP sí que aposta perquè l'actual recàrrec del 20% corresponent al primer mes d'impagament es baixi al 10% i sigui només del 20% en el segon mes. Aquesta iniciativa contrasta amb un dels principals reclams del grup parlamentari de Ciutadans, promotor de la proposició de llei en què demanen tornar a un sistema de recàrrecs més progressiu, que partia del 3% el primer mes. C's al·ludeix que la sanció del 20% és inassumible per a autònoms amb baixos ingressos.

Per al PP qualsevol modificació legal d'aquest sistema de recàrrecs «ha d'afectar per igual els subjectes responsables del pagament inclosos en qualsevol dels seus règims en lloc de provocar diferències en la seva aplicació».

Pel que fa a l'extensió de la tarifa plana de 50 euros per a autònoms que emprenguin o reprenguin una activitat, el PP està a favor de prolongar-la dotze mesos, davant dels sis actuals, però manté el requisit d'accedir-hi quan els nous autònoms hagin estat cinc anys sense activitat per compte propi.