Xocolates Torras vol endinsar-se a la Xina amb productes singulars. Malgrat ser una de les empreses xocolateres més antigues de Catalunya, la companyia de Cornellà del Terri no té presència a la Xina, tot i que comercialitza els seus productes a 45 països del món. Les exportacions representen uns tres milions d'euros a la firma gironina, un 30% de la seva facturació.

Xocolates Torras és una de les quaranta companyies catalanes que van finalitzar divendres la missió comercial a la Xina i Hong Kong organitzada per Acció i l'Agència Catalana de Turisme de la Generalitat.

Durant la seva participació a la missió comercial, el seu gerent, Xavier Recoder, es va mostrar convençut que trobaran en el mercat xinès un nínxol de mercat adient per col·locar alguns dels seus productes d'especialització. En els darrers temps, la marca -que va néixer a Banyoles- ha apostat per la xocolata sense sucre i sense gluten, i actualment es troba immersa en una nova oferta de xocolata orgànica.

Una població de més de mil milions d'habitants i un ràpid desenvolupament econòmic han convertit la Xina en el major mercat emissor de turistes i en el principal importador de productes agroalimentaris.

A la regió de Hong Kong, el negoci de les firmes catalanes va arribar als 292 milions d'euros l'any 2016, un 16% més. Destaquen les exportacions de carn, productes químics i perfumeria i cosmètica de les 2.690 empreses del país que actualment exporten a la ciutat. Un dels sectors que presenta més oportunitats d'expansió a Hong Kong és l'agroalimentari, ja que importa un 95% dels aliments i les begudes que s'hi consumeixen.

Exportacions per 1.600 milions

Durant aquesta setmana, empreses dels sectors de l'agroalimentació, el turisme, l'automoció i la biotecnologia han buscat obrir noves oportunitats de negoci en una regió on les exportacions catalanes van assolir l'any passat els 1.600 milions d'euros.

Actualment, prop de 7.800 empreses catalanes ja exporten a la zona. La tendència a l'alça de les exportacions catalanes també es manté a la principal potència asiàtica, on l'any passat el creixement va ser d'un 9%, fins a arribar als 1.308 milions d'euros.

Actualment hi ha més de 5.100 empreses catalanes que exporten a la Xina principalment carn, productes farmacèutics i aparells i material elèctric. El futur també es preveu ple d'oportunitats en els àmbits de la biotecnologia, la indústria del grafè, la robòtica industrial i noves tecnologies informàtiques.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que va encapçalar la missió comercial, va subratllar que la Xina i l'Àsia en el seu conjunt han esdevingut un gran mercat ineludible per a les empreses catalanes.

Segons el conseller, l'impuls d'aquesta missió empresarial ha de permetre afavorir tant la implantació de noves empreses catalanes a la Xina com l'arribada d'inversions xineses a Catalunya. Baiget va explicar que un dels aspectes que s'han treballat durant la missió és com fer «més abordable» l'obtenció dels segells de qualitat per poder introduir els productes catalans al país.