L'Associació per a la Defensa dels Drets dels Consumidors (APDEF), entitat europea fundada a Espanya el 2012 per defensar i protegir els perjudicats per pràctiques abusives de bancs, corporacions, administracions públiques i entitats privades, va celebrar el 4 d'abril a Madrid una reunió amb el seu equip jurídic, integrat per més de 100 advocats de tot Espanya, per definir els arguments jurídics de les primeres reclamacions contra el càrtel de fabricants de camions.

A final de juliol del 2016, la Comissió Europea va sancionar amb una multa de 2.930 milions d'euros els fabricants DAF, Daimler-Mercedes, Iveco, Volvo-Renault i MAN. Durant 14 anys, aquestes empreses van crear un càrtel en el qual van acordar augments de preus dels seus productes i establir acords per retardar la introducció de les tecnologies anticontaminació per complir amb les normatives europees. Van pactar de forma il·legal els temps per a la introducció d'aquestes tecnologies i van repercutir aquests increments de despesa sobre els clients.

L'entitat calcula que més de 200.000 espanyols titulars de camions tenen dret a indemnitzacions pel sobrepreu que van pagar en aquests anys en els vehicles adquirits a les empreses del càrtel, independentment de si ara es troben o no en actiu.

Segons Francesc Garcia Rafanell, president d’APDEF, "la sanció de la Comissió Europea demostra clarament que estem davant d'un nou engany. La via judicial i l'extrajudicial ens permetran reparar els danys econòmics que han patit tant autònoms com empreses de transport durant anys. Estem convençuts que recuperarem el 15% del valor del vehicle ".

A la reunió, APDEF també va debatre sobre les noves accions judicials que està duent a terme per clàusules abusives, clàusules sòl, despeses de constitució d'hipoteques (incloent l’AJD), demandes d’IRPH (Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris) i plusvàlues municipals, així com reclamacions sobre la devolució de l'IRPF de les prestacions per maternitat.

Segons dades de l'Associació, a Espanya hi ha 1,5 milions de clàusules sòl actives i més de 12 milions d'hipoteques susceptibles de reclamació per les abusives despeses hipotecàries que comporten. L'entitat calcula que hi ha 550.000 afectats per la plusvàlua municipal i estima en 2,5 milions el nombre de mares que poden reclamar la devolució de l'IRPF de la prestació de maternitat.

APDEF va néixer com a Associació de Perjudicats d'Entitats Financeres en la defensa dels afectats de pràctiques i abusos per part d'alguns bancs espanyols. L'entitat es va consolidar el 2016 com a Associació per a la Defensa dels Drets dels Consumidors sense limitació de ram d'activitat. Actualment té 7.500 socis.