La Inspecció de Treball va aconseguir convertir més de 8.000 contractes temporals en indefinits l'any passat a Catalunya, segons va informar en roda de premsa la consellera de Treball de la Generalitat, Dolors Bassa.

La consellera va presentar els resultats de la Inspecció de Treball a Catalunya durant el 2016, amb la directora general de la Inspecció de Treball de Catalunya, M. Luz Bataller, i el secretari general del Departament de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta.

Com a conseqüència de l'actuació inspectora del Departament de Treball, Bassa va destacar que 8.063 contractes temporals es van transformar en indefinits, xifra que gairebé dobla l'obtinguda el 2015, que va ser de 4.105.

A més, la consellera va assenyalar també que 8.515 treballadors van ser donats d'alta a la Seguretat Social.

En concret, la Inspecció de Treball va finalitzar 51.243 expedients l'any passat a Catalunya, dels quals 10.545 eren denúncies, i va visitar 36.028 centres de treball, el 15% en horari nocturn o festiu, i més del 9% amb acompanyament policial.

La Inspecció de Treball ha cursat aquest any 10.200 sancions, que suposen un augment del 0,2% respecte al 2015. D'aquestes, un 46,3% de les sancions corresponen a infraccions en matèria de seguretat social.

D'una altra banda, la Inspecció de Treball el 2016 ha suposat 173 milions d'euros en la liquidació de quotes de la Seguretat Social, import que ha crescut un 2,9% respecte a l'any passat, i 44 milions en sancions, que suposa un augment de 16% respecte a l'any passat.

Per a la consellera, l'actuació del Departament de Treball ha de «combatre les patologies del mercat laboral català», que va assenyalar que són «la temporalitat, la sinistralitat, el frau de llei i l'economia submergida», per després «poder acompanyar les empreses perquè tinguin una bona regulació i siguin competitives».

És per això que Bassa va recalcar la funció d'«acompanyament i assessorament» del Departament, ja que, dels més de 50.000 expedients que la Inspecció de Treball ha registrat, «les sancions només han representat una cinquena part».

D'una altra banda, Bassa va destacar el «reforç de la Inspecció de Treball» que s'ha realitzat entre el 2016 i el 2017 amb la incorporació de més personal, ja que ha justificat que es tracta de «l'activitat principal» del Departament. En concret, s'han sumat un total de 23 tècnics, 18 dels quals realitzen funcions de control de les condicions de treball en tot el territori català.

Els cinc tècnics restants s'han incorporat a la Direcció General de la Inspecció de Treball de Catalunya, amb una funció d'assessorament en els camps de la psicologia, la medicina de treball, l'ergonomia i la higiene.