Les previsions macroeconòmiques del Govern espanyol preveuen que l'economia i l'ocupació creixi un 2,5% de mitjana fins el 2020 i l'atur es redueixi a l'11,2%, segons va donar a conèixer el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Per a l'any 2017, el ministre va elevar en dues dècimes la xifra prevista de creixement del PIB, fins al 2,7%. D'acord amb el govern espanyol, es tracta de previsions «prudents i realistes que mantindran Espanya al capdavant del creixement entre els països desenvolupats» i que permetran reduir el dèficit per sota el 3% el 2018 i del 0,5% per al 2020. Pel que fa l'ocupació, l'executiu espanyol espera la creació de mig milió cada any de mitjana, fins als 20,5 milions de treballadors i 1,6 milions d'aturats menys.

Quant a les prediccions de creixement del PIB en el Programa d'Estabilitat (2017-2020) per als pròxims tres anys són del 2,5% el 2018 i del 2,4% el 2019 i el 2020.

De Guindos, que va insistir que les previsions recollides del govern espanyol són molt «prudents i cautes», no va dubtar en situar les exportacions en la variable «més important» per explicar el creixement de l'economia, ja que és l'indicador que més augmenta, al voltant del 5%, i que empeny l'economia espanyola cap el creixement.

Acceleració després de la frenada

En la seva intervenció, De Guindos també va destacar que l'augment del 0,8% de l'economia espanyola, publicat per l'INE, i va dir que si bé es va produir una «lleugeríssima desacceleració» la segona part de l'any passat, els diversos indicadors, com per exemple el comerç minorista o les exportacions, ja feien preveure que tornaria a accelerar.

Pel que fa l'atur, la reducció fins a l'11,2% el 2020 implicaria un descens de 16 punts des del seu màxim nivell durant la crisi, que va ser del 27% durant el primer trimestre del 2013.

El ritme previst seria de dos punts per any, el que suposaria que a l'Estat s'assolís el màxim nombre d'ocupats de la seva història i la recuperació dels llocs de treball assolits el 2007, concretament en el tercer trimestre, just abans de la crisi.

D'altra banda, Guindos va destacar que la balança de pagaments sumaria 8 anys consecutius de superàvit si es compleixen les prediccions del govern.