En la negociació col·lectiva «s'ha d'oblidar la inflació com a referent» i s'han de buscar altres conceptes dels salaris que han de preveure una part fixa i una altra de variable «condicionada a la productivitat», segons va defensar Joaquim Gay de Montellà, president de la patronal Foment.

En relació amb les reclamacions dels sindicats en la jornada de l'1 de maig de mobilitzacions i vagues en cas de no arribar a un acord amb els convenis col·lectius que permeti la recuperació del poder adquisitiu dels treballadors que s'ha perdut durant els anys de crisi, Gay de Montellà va advertir als sindicats que «ens hem d'oblidar de l'índex d'inflació com a referent» en la negociació col·lectiva.

El president de Foment va defensar la necessitat de buscar altres conceptes d'integració en els salaris que s'han de calcular amb una part fixa una altra variable condicionada a la productivitat, la flexibilitat i la mobilitat. Per Gay de Montellà serà més «motivador» per un treballador si el 75% del salari és fix i l'altre 25% el té condicionat a la productivitat.

L'empresari va valorar el paper dels sindicats aquests últims anys de crisi i que ha permès que l'economia espanyola i les empreses guanyessin competitivitat en l'entorn internacional, especialment aquests últims tres anys de fort creixement del PIB. «Tot i això, el que s'ha aconseguit en aquests últims tres anys és pot perdre en els pròxims tres anys si deixem de guanyar productivitat», va advertir.

Gay de Montellà va explicar que en aquests moments la majoria de convenis col·lectius que s'han firmat ho han fet amb increments salarials de l'1,5%. El president de Foment creu que la majoria de convenis que estan pendents se signaran per sobre de l'1% i en determinades empreses i sectors d'activitat «es podrà estirar» una mica més.

No ha de denunciar la corrupció

En relació amb si l'empresari ha de denunciar davant els jutjats si en algun moment determinat se li demana una comissió il·legal, Gay de Montellà va manifestar que «és equivocat pagar una comissió» i més val perdre un projecte o un concurs que pagar una comissió. El president de Foment creu que «l'empresari no ha de denunciar» els casos de corrupció perquè «no és el seu métier» i el que ha de fer és abandonar i deixar de participar en el concurs o el contracte. Gay de Montellà va afegir que «accepto (que els empresaris) no vulguin participar en una denúncia perquè això els pot generar» dificultats en el seu sector d'activitat en el futur. «El que han de fer és retirar-se davant actituds poc ètiques i en absolut transparents», va reblar.