El Gironès s'ha convertit en la tercera comarca amb més competitivitat territorial, seguint de prop el Vallès Occidental i el Barcelonès, que es consolida com a territori més punter. Així ho senyala l'Índex de Competitivitat Territorial 2017 elaborat per l'ADEPG-FEGP.

L'informe, de caire anual, ha introduït en aquesta edició noves variables relacionades amb l'emprenedoria, la innovació o la disponibilitat de sòl, els quals han permès «afinar les mesures» i han disparat el lideratge del Barcelonès, amb un valor de 75,3 sobre 100 -12,1 punts més que l'any 2016-.

A l'altre cantó del rànquing, l'Índex situa la Terra Alta, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà com les comarques amb menys competitivitat territorial.

En aquesta edició de l'Índex sobresurt el salt qualitatiu del Gironès, que escala de la cinquena fins la tercera posició, superant el Baix Llobregat. Activa Prospect argumenta la seva millora pel progrés fet en el volum de mercat, esperit emprenedor i dinamisme empresarial, alhora que s'han mantingut els bons resultats en la resta d'indicadors. L'Índex també ressalta que el Gironès és la segona comarca amb més sostenibilitat social, amb un elevat nombre de llocs de treball en relació a la seva població.

Alhora, l'escalada de posicions també es deu, segons Activa Prospect, al desenvolupament dels serveis financers, a l'elevada qualificació dels recursos humans i al desenvolupament dels serveis educatius i formatius. Pel que fa als factors negatius, l'informe alerta de la manca de disponibilitat de sol urbà i de sol susceptible de ser transformat en urbanitzable.

Pel que fa a la resta de les comarques capdavanteres del rànquing impulsat per l'ADEPG-FEGP, la quarta i cinquena posició l'ocupen el Baix Llobregat i el Tarragonès, que han descendit per l'impuls del Gironès.