Hisenda endureix el control sobre el diner negre i el frau de l'IVA

Els pagaments en efectiu a empreses quedaran limitats a 1.000 euros ?El Govern anuncia més inspeccions a «les grans fortunes»

04.05.2017 | 10:40
Hisenda endureix el control sobre el diner negre i el frau de l'IVA

Hisenda ampliarà aquest any el catàleg de mesures per combatre l'economia submergida amb dos canvis que afectaran consumidors, empreses i professionals: d'una banda, un enduriment del control sobre les facturacions per prevenir el frau de l'IVA; d'altra banda, i amb un propòsit semblant, una major limitació de l'ús de diners en efectiu, que passarà dels 2.500 euros actuals a 1.000.


El Govern exposa diverses innovacions de la seva estratègia antifrau al «Programa Nacional de Reformes 2017», un document que va aprovar divendres passat per ser enviat a la Comissió Europea seguint les normes comunitàries. Allà s'enuncien, entre altres polítiques, les que s'exposen els següents punts. 

Factures

A partir de l'1 de juliol d'aquest any, part de les empreses (les que facturen més de sis milions d'euros, les inscrites en el registre de devolució mensual de l'IVA i els grups societaris) quedaran obligats a comunicar telemàticament a l'Agència Tributària en el termini de quatre dies (vuit inicialment, de manera transitòria) el detall de totes les factures expedides o rebudes. Aquest mecanisme (sistema de subministrament d'informació immediata, en l'argot tècnic) permetrà a Hisenda creuar informació de les empreses de manera àgil, convertint-se en una potent eina per verificar el compliment de les obligacions tributàries. 

Efectiu

El Govern ha comunicat a Brussel·les que prepara una nova limitació quantitativa de pagaments en efectiu, prevista a finals del 2016 i que va quedar ajornada. Des del 2012, estan vetades les transaccions en metàl·lic que superin els 2.500 euros quan almenys una de les parts és una empresa o professional.

Hisenda rebaixarà aquesta quantitat a 1.000 euros, com a França i Itàlia. Aquestes restriccions, quan es compleixen, reforcen la «bancarització» dels pagaments, alleugereixen el risc de frau en l'IVA i dificulten el blanqueig dels diners «B». Els expedients i sancions relacionats amb els pagaments en efectiu van augmentar el 19% el passat any.

Grans fortunes 

El pla remès a la UE esmenta com a altres objectius d'«especial importància» per a l'Administració Tributària espanyola en 2017 «el control i la inspecció de les grans fortunes», encara que no entra en els detalls. Al·ludeix també a actuacions contra l'elusió fiscal de les multinacionals, amb una singular atenció al control del comerç electrònic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

L'Estat recapta un 41% més el 2016 en sancions tributàries a Girona

L'Agència Tributària assoleix la xifra rècord de 5, 2 milions d'euros, un milió i mig d'euros més...

El sector de l´automòbil centra les negociacions entre EUA, Mèxic i Canadà

Els tres països estan treballant per modificar el Tractat de Lliure Comerç de l'Amèrica del Nord

UGT reclama al Govern un model productiu sostenible

El sindicat promou una llei de canvi climàtic i un pla estratègic sobre «transició justa» per...

Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Un estudi estableix que les famílies gastaran 1.212 € per fill en el proper curs

Els alumnes matriculats en l'educació pública pagaran una mitjana de 841 euros, mentre que els que...

Enllaços recomanats: Premis cinema