L'economia catalana guanya força i creix un 0,7% el primer trimestre

La taxa interanual manté la seva tendència a la baixa i se situa en el 2,5%, lluny del 2016

05.05.2017 | 10:17

L'economia catalana va créixer un 0,7% entre gener i març, dues dècimes per sobre del 0,5% registrat en els dos trimestres precedents. Així doncs, l'economia torna a guanyar força després que es moderés en la segona meitat de l'any passat.

Mentre la taxa de variació intertrimestral ha repuntat, la interanual –que compara el creixement del primer trimestre del 2017 amb el mateix període de l'any passat– manté una tendència a la baixa i se situa en el 2,5%, tres dècimes per sota de la registrada en el quart trimestre de l'any passat i lluny del 3,8% dels dos primers trimestres del 2016, i del 3,4% del tercer. Així ho indiquen les dades avançades del PIB que va facilitar el Departament d'Economia, juntament amb l'Idescat.

Tornant al creixement intertrimestral, va ser de l'1% el primer trimestre del 2016 i del 0,9% el segon trimestre; i després es va refredar fins al 0,5% en la segona meitat de l'any. En els primers tres mesos del 2017 ha tornat a repuntar dues dècimes.

Pel que fa a les taxes de variació per sectors, el creixement interanual del valor afegit brut industrial se situa en un 3%, donant així continuïtat als importants creixements de la indústria des de l'any 2014. Com ve succeint els darrers anys, les dades de producció industrial fins al mes de febrer confirmen uns creixements de la indústria (en mitjana dels dotze darrers mesos) més elevats a Catalunya que al conjunt de la zona euro i que a les economies que tenen més pes econòmic a Europa.

La construcció continua guanyant força i el primer trimestre d'enguany creix un 6,3%, gràcies al subsector residencial i, en particular, a l'habitatge. El nombre d'habitatges iniciats mostra creixements relatius molt importants, dins d'uns nivells absoluts encara moderats.

L'augment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social i la millora del consum de ciment denoten el dinamisme que està prenent el sector malgrat el fre de l'obra pública. Les dades recents mostren una lleugera millora de la licitació oficial, tot i que l'evolució de la inversió en els pressupostos públics no permet preveure una revitalització de l'obra pública a curt termini.

Pel que fa als serveis, després del fort creixement dels dos darrers anys, la dinàmica del sector es va moderar la segona meitat de l'any passat i les dades d'avanç del primer trimestre del 2017 mostren una certa estabilització. Quant a l'activitat turística, el volum de turisme estranger ha augmentat un 4% interanual els tres primers mesos del 2017 i l'evolució de les pernoctacions hoteleres d'aquest tipus de turisme ha estat positiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema